Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand i Växjö. Grovt olaga hot i Skåne.
Publicerad 22 mars 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Under natten till fredagen greps två personer i Sösdala i Skåne.

Annons

– De är precis införda här. En man har gått runt och visat en stor revolverliknande pjäs utanför ett bostadshus i Sösdala, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, klockan 02.30.

Det handlar om en man och en kvinna som inledningsvis misstänks för grovt olaga hot. Båda två är i 30-årsåldern.

Gripandet skedde klockan 01.10.

– Vi ska höra dem nu och jobba vidare på det, så får vi se vad det blir av det, säger Kamp.

På fredagsmorgonen är båda två fortfarande frihetsberövade.

Vid midnatt mot fredagen larmades polisen om misshandel i Hjo.

– Ett ex har kommit hem och misshandlat målsäganden med slag och sparkar både i mage och ansikte. Så hon fick avföras med ambulans till SKAS (Skaraborgs sjukhus), säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Skövdepolisen.

Målsäganden är en kvinna, som uppges vara gravid, och den misstänkte en man. Båda i 30-årsåldern.

– Vi har inte hittat honom, men det finns ett häf (hämtning till förhör) beslutat på honom, säger Andersson.

Brottsrubriceringen är grov misshandel.

Annons

Världen

Minst 44 personer har omkommit i samband med en explosion vid en kemikaliefabrik i östra Kina, enligt kinesisk statsmedia.

Den kinesiska dagstidningen Folkets Dagblad rapporterar att minst 90 personer har skadats allvarligt i samband med explosionen, som inträffade på torsdagseftermiddagen lokal tid.

Strax efter explosionen registrerades ett mindre skalv med magnituden 2,2 i staden Lianyungang som ligger nära olycksplatsen.

Fönster i närliggande hus krossades av kraften från explosionen och flygbilder visar stor förstörelse i ett industriområde där flera bränder rasade in på fredagsdygnet. (TT)

Minst sex personer har dödats och sju har skadats efter att en bil plöjt in i en folksamling i den kinesiska staden Zaoyang, uppger statskontrollerade CCTV.

Föraren ska ha skjutits till döds av polisen.

Händelsen inträffade tidigt på fredagsmorgonen lokal tid i Hubeiprovinsen i centrala Kina. (TT)

Mannen som anklagas för att ha skickat brevbomber till ett antal framträdande demokrater och Trump-kritiker har erkänt sig skyldig.

Cesar Sayoc, som greps i Florida i oktober, erkänner 65 brottspunkter och riskerar livstid i fängelse. Domen mot honom förväntas i september.

Annons

Sayoc bad om ursäkt för sina handlingar i en domstol i New York på torsdagen. Minst 16 olika brevbomber, bland annat till expresident Barack Obama, skickades i höstas. (TT)

Nya Zeeland samlades på fredagseftermiddagen lokal tid för att hedra offren vid förra veckans terrordåd i staden Christchurch på Sydön.

Fredagsbönen hölls i en park i närheten av al Noor-moskén i Christchurch, och evenemanget, som direktsändes i nyzeeländsk tv, inleddes med två tysta minuter.

Bland de tusentals människor som hade samlats i parken fanns premiärminister Jacinda Ardern, som på torsdagen meddelade delar av landets nya, skärpta vapenlagar. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons