Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand i företagslokal i Älmhult på lördagsmorgonen.
Publicerad 23 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Tidigt på lördagsmorgonen kom larm om en brand i en byggnad vid Torngatan i Älmhult.

Annons

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 06.54 då inringare ska ha sett rök från tak och väggventiler.

Räddningstjänst och ambulans skickades till byggnaden där det ska brinna kraftigt, enligt SOS Alarms händelseinformation. Räddningstjänsten ska ha varit framme klockan 07.02, enligt polisen som också är på plats med personal.

– Det ska ha varit kraftig rökutveckling. Den initiala bedömningen är att det inte ska befinna sig några personer där, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisen i region syd.

Vid klockan 08.20 meddelar SOS Alarms händelseinformation att branden är släckt och att räddningstjänsten arbetar med att ventilera lokalerna. Ingen person har förts till sjukhus med ambulans.

Kalmar län

Strax före klockan 05 på lördagsmorgonen har totalt fyra personer omhändertagits för fylleri i länet; tre i Kalmar och en i Västervik.

Sverige

En man har förts till sjukhus med ambulans efter en händelse i Ronneby på natten till lördagen.

– Det är ett grövre brott som vi har gripit en person för, säger Thomas Boking, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona, inledningsvis.

Den gripna är en kvinna i 50-årsåldern. Hon misstänks för försök till mord.

Annons

Målsägaren är en man i 40-årsåldern. Han hittades skadad i ett trapphus i Ronneby dit polisen larmades klockan 01.35.

– Vi håller fortfarande på med utredningsåtgärder i detta, säger Boking kl 06.15 på lördagsmorgonen.

Polisen har skickat kriminaltekniker till platsen för att göra en teknisk undersökning. Under dagen kommer utredningsarbetet att fortsätta med förhör och insamling av vittnesuppgifter, uppger polisen på sin sajt.

Polisen fick under kvällen larm om ett gäng ungdomar med tillhyggen som ska ha rört sig kring centrum och stationen i Upplands Väsby norr om Stockholm

– Några var maskerade och de gick runt och gapade och skrek. De blev fler och fler och ett 50-tal ungdomar trängde sig in på Pressbyrån och skrämde personalen. Det är inga direkta brott som kommit till vår kännedom eller hot som uttalats. De har bara varit allmänt stökiga, säger Mikael Pettersson vid Stockholmspolisen till TT.

Polisen uppger att man gripit tre personer och omhändertagit två för fylleri efter att ungdomarna senare på kvällen börjat kasta sten mot polisen.

– Vi fick skicka dit fler enheter och har nu fått kontroll på det här gänget, säger Mikael Pettersson.

Ingen person ska vara skadad, men polisen uppger vid 23.30-tiden att man är kvar på platsen. Polisen utesluter inte fler frihetsberövanden. (TT)

Världen

R Kelly har överlämnat sig till polisen, sedan en åklagare i Illinois lagt fram åtal om grova sexuella övergrepp mot bland andra tonårsflickor. Stjärnan riskerar ett mycket långt fängelsestraff.

Annons

"Sångaren och låtskrivaren Robert Kelly (R Kelly) är gripen och i Chicagopolisens förvar", twittrar Anthony Guglielmi , talesperson för polismyndigheten i staden.

"Den tilltalade kommer att framträda i domstol i morgon eftermiddag", alltså på lördagskvällen svensk tid, tillägger Guglielmi. Då väntas bland annat en borgenssumma spikas, så att den 52-årige r'n'b-stjärnan eventuellt kan släppas i väntan på rättegång.

Enligt åtalet utsatte den nu 52-årige r'n'b-stjärnan fyra personer för sexuella övergrepp under åren 1998–2010. Ett av offren ska ha varit en vuxen kvinna, de andra tre ska ha varit flickor i åldrar ner till 13 år.

Kelly har förnekat alla anklagelser. Enligt hans advokat Steve Greenberg verkar åtminstone ett av de nu framlagda fallen vara kopplat till barnpornografianklagelser som sångaren friades från på 00-talet. (TT)

Oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig till tillfällig president i Venezuela, påstår att militär personal hjälpt honom att trotsa ett förbud att lämna landet.

– Vi är här för att de väpnade styrkorna deltog i den här processen, säger han.

Guaidó var en av tusentals som under fredagen samlades i den colombianska gränsstaden Cúcuta för välgörenhetskonserten "Venezuela live aid", som ska samla in pengar till nödhjälp för det krisande landet.

Som svar meddelar Venezuelas vicepresident Delcy Rodríguez via Twitter att samtliga gränsövergångar till Colombia i delstaten Táchira nu stängs, och anklagar den colombianska regeringen för att hota Venezuelas fred och självständighet. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons