Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Tåg stod stilla länge i Småland efter stoppljuskörning. Bilbrand i Växjö.

Stor polisjakt efter smash and grab-kupp i Borås.

Småland

Passagerarna på Snälltåget mellan Stockholm och Malmö satt instängda i ett stillastående tåg mellan Nässjö och Alvesta från klockan 18 och många timmar framåt på söndagskvällen.

Enligt SJ:s hemsida skulle tåget ha anlänt till Alvesta klockan 18.16. Där beräknades det sedan istället vara framme klockan 23.44.

Tåget skulle heller inte köras vidare till Malmö när det anlände till Lund senare på natten, vilket det beräknades göra klockan 01.05 i stället för klockan 19.47.

TT uppger att föraren har kört mot en stoppsignal och därför behövde bytas ut.

– När det är så säger reglerna att man måste byta förare. Så det är därför tåget blivit stående så länge, säger Therese Strömberg, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Händelsen rapporterades till Trafikverket 18.24 på söndagen och vid 23-tiden hade tåget fortfarande inte fått en ny förare. Sedan uppgav Snälltåget på sin sajt att tåget lämnat Grimstorp söder om Nässjö där stoppet inträffade.

Passagerarna har fått sitta kvar på tåget hela tiden, enligt Therese Strömberg. Men stoppet har inte påverkat övrig tågtrafik i någon högre grad.

– De har kört enkelspår. Det är förseningar men inga större, säger hon till TT.

Kronoberg

En personbil ska ha börjat brinna på en parkering vid Spetsamossen i Växjö strax före midnatt mot måndagen.

Larmet kom klockan 23.55. Räddningstjänst åkte till platsen och började släcka.

Bilen var helt övertänd, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen. Polisen misstänker att branden är anlagd och har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Och sydväst om Ljungby ska en bil ha åkt av riksväg 25 vid 05-tiden, uppger polisen som åkte till platsen för kontroll.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Kalmar län

Polisen rapporterar om tre trafikolyckor i området under natten, varav två viltolyckor. Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelserna.

Sverige

Polisen jagade under natten ett flertal personer efter en smash and grab-kupp mot Elgiganten Phonehouse vid Stora torget i Borås.

Så många som sju gärningspersoner uppges vara inblandade. En man har gripits tidigt på måndagsmorgonen.

Gärningsmännen ska enligt polisen ha slagit sig in i butiken, fyllt en bil och kört därifrån.

– Man slår sig in där, fyller en bil med elektronik och avviker från platsen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Polisen larmades klockan 03.42.

– Vi lyckas lokalisera den här bilen och inleder ett förföljande. Bilen körs ut på en skogsväg utanför Bollebygd och samtliga gärningsmän lämnar bilen och springer till skogs, säger Gunneng.

Bilen hittades dumpad i skogen med gods i.

Polisen sökte vid 04-tiden med 12 enheter. Man använder bland annat hundar.

– Det är sju gärningsmän som är ute och springer i skogen, så vi försöker fånga in så många som möjligt, säger Gunneng.

Strax efter klockan 05 greps en man.

– En person är säkrad och gripen efter spår av hund, säger Daniel Hallstensson till BT klockan 06.

Strax efter klockan 07 meddelar polisen att insatsen fortfarande är pågående.

En teknisk undersökning ska göras på brottsplatsen.

En person har skottskadats i Tensta i nordvästra Stockholm.

– Klockan 23.25 började flera inringare höra av sig om att de hört skott. På plats anträffade vi en person på marken utomhus, säger Sylvia Oldin, vakthavande polisbefäl, till TT.

Den skadade har förts till sjukhus, polisen vill inte uttala sig om skadeläget. Polis förhör vittnen och letar efter en eller flera gärningsmän. En förundersökning om mordförsök är inledd. (TT)

Världen

Ett tiotal människor skadades när ett flerfamiljshus i nederländska Haag delvis kollapsade efter en explosion på söndagen.

Fyra av de skadade fick plockas fram ur rasmassor, meddelar stadens räddningstjänst.

Troligen rör det sig om en gasexplosion. Fasaden blåstes ut och flera våningar rasade in. Intilliggande bostäder evakuerades då man befarade att en större del av kvarteret i stadsdelen Laakkwartier skulle kollapsa.

Dylika bostadskomplex är ofta ihopbyggda i Randstad, det sammanvuxna storstadsområde som innefattar de nederländska metropolerna Amsterdam, Haag och Rotterdam. Det kan ibland förvärra följderna av bränder och andra olyckor. (TT)

Minst ett 60-tal människor har omkommit i det förödande dammraset i Minas Gerais, Brasilien.

Just nu räknar man till 58 bekräftade dödsoffer, och siffran väntas fortsätta stiga, säger räddningsmyndighetens talesperson Flávio Godinho till brasilianska medier.

Fortfarande saknas hundratals människor efter katastrofen vid gruvbolaget Vales anläggning nära orten Brumadinho – ett 40-tal mil norr om Rio de Janeiro – i fredags. Hoppet att hitta dem levande bedöms som minimalt. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.