Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Den man som anhållits för ett rån i en guldbutik i Växjö visade sig precis ha blivit villkorligt frigiven efter ett annat guldrån.
Publicerad 25 januari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En man i 25-årsåldern har under torsdagseftermiddagen anhållits. Han greps i Växjö efter att ha blivit villkorligt frigiven så sent som den 17 januari i år.

Annons

– Han är notorisk, han har jättemånga avsnitt i registret, säger Henrik Johansson, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det gick alltså bara några dagar innan mannen, som har ett digert belastningsregister, greps misstänkt för ett nytt brott. Den här gången, på onsdagen, för rån alternativt grov stöld hos Albrekts guld i Växjö. Han ska nu ha stulit ett guldarmband och anhölls för detta under torsdagseftermiddagen.

Den 15 november i fjol stal mannen ett guldhalsband hos Guldfynd i Växjö, ett brott han dömdes till tre månades fängelse för. Avtjänandet av domen påbörjades den 15 december.

– Han var villkorligt frigiven den 17 januari, med återstående strafftid på en månad. Om det blir ett straff nu kommer detta att läggas på den nya domen, säger Henrik Johansson.

Sedan 2015 finns det 65 utredningsuppgifter (anmälningar, förhör med mera) på mannen, uppger Johansson efter att han slagit i polisens register.

– Så det är en återkommande person.

Sverige

Även på torsdagskvällen fick polisen uppgifter om en hög smäll i Malmö. Och på natten krossades sedan flera fönster i en smäll.

Det var strax efter klockan 21.30 som polisen fick flera samtal om en hög smäll i området Fågelbacken. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades dit och ett fristående sophus vid korsningen Västra Rönneholmsvägen/Edward Lindahlsgatan ska ha skadats.

Nationella bombskyddet kallades till platsen efter att polisen misstänkt att någonting detonerat där. Platsen spärrades av.

Annons

Det finns inga uppgifter om att personer skadats, enligt polisen.

Och strax efter klockan 00.30 på natten till fredagen ska en explosion ha inträffat vid Scheelegatan i Malmö. Polisen uppger att flera fönster krossats.

Nationella bombskyddet har skickats till platsen. Polis gör en teknisk undersökning och pratar med vittnen.

Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse i det senare fallet. Målet för sprängningen är oklart till en början, enligt polisen.

En personbil körde in i en polisbil under en kontroll i Huddinge, söder om Stockholm, på torsdagskvällen. I samband med händelsen sköt polisen varningsskott och inledde en jakt på personerna i bilen, som flydde från platsen. I den kvarlämnade bilen hittade polisen vapenliknande föremål.

Ett stort polispådrag letade under tidig natt och åtta personer kunde gripas.

– De är misstänkta för grovt vapenbrott, eftersom vi hittade vapen i bilen, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

– Bilen är bärgad och den kommer vi att titta på. (TT)

Världen

Grekisk polis satte in tårgas för att skingra människor som på torsdagskvällen samlades utanför parlamentet i Aten för att demonstrera mot avtalet med grannen Makedonien.

Annons

Flera tusen personer samlades, en del ropade "förrädare" medan parlamentsledamöterna diskuterade frågan om en överenskommelse med Makedonien, som går ut på att landet byter namn till Nordmakedonien. Namnbytet ska kunna göra det möjligt för landet att gå vidare med ansökningar om EU- och Natomedlemskap.

Men många greker motsäger sig avtalet, och oroar sig över att landet Makedonien ska kräva landområden i norra Grekland, en provins som också går under namnet Makedonien. (TT)

Omkring 50 personer dödades när IS-anhängare försökte ta tillbaka kontrollen över en by i östra Syrien från USA-stödda SDF.

Anfallet skedde en dag efter att SDF tagit kontrollen av byn Baghouz, nära irakiska gränsen, från IS, och innehöll minst tre självmordsbombare.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet dödades 34 IS-anhängare och 16 SDF-krigare. Ytterligare 21 medlemmar av IS ska ha tagits tillfånga. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Ulf ÖsterströmSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons