Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man gripen för stöld på bar gärning. Oljeläckage från timmerbil. Inbrott i lador.

Kalmar län

En 35-årig man greps utanför Hultsfred på natten till torsdagen.

Mannen misstänks för stöld och ska enligt Sveriges Radio P4 Kalmar ha tagit sig in i en ladugård i Vena.

Där kunde han gripas på bar gärning efter att en boende upptäckt honom och tillkallat polis. Mannen greps på en åker han sprang ut på, meddelar polisen.

Han misstänks ha försökt stjäla motorsågar i ladan. P4 uppger att det i mannens bil ska ha funnits stöldgods från andra inbrott.

Cirka 200 liter hydraulolja ska ha läckt ut från en timmerbil mellan Silverdalen och Hultsfred på natten till torsdagen.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 01.27. Räddningstjänsten åkte till platsen vid väg 129 och sanerade.

Personal ska även göra en kontroll av läckaget under torsdagen.

Två män ska ha varit inne i lador på en gård cirka en mil söder om Ljungby strax före klockan 04 då en person ringde polisen om detta. Sedan ska de ha lämnat platsen och kört i diket några kilometer från gården.

Polis sökte med hund vid olycksplatsen utan att hitta männen. Bilen i diket bärgades. Den visade sig tillhöra en så kallad målvakt, enligt polisen.

Sverige

En person har gripits misstänkt för inblandning i skottlossningen i Umeå under natten mot torsdagen. En man har dödats och ytterligare två män har skadats i stadsdelen Östra Ersboda.

Det rör sig om misstänkt mord och mordförsök, enligt polisen som ännu är knapphändig med detaljer om vad som skett.

– Vi är kvar på brottsplatsen och håller på med teknisk undersökning. Vi ska också hålla förhör med vittnen, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen i Umeå till TT vid 6.30-tiden på torsdagsmorgonen.

Larmet kom till polisen sent på onsdagskvällen efter att skott hörts i området. När polisen kom till platsen hittades mannen död.

– Det förekom skottlossning. Mannen är identifierad, och anhöriga är underrättade.

Två personer är skadade.

– De två skadade vårdas på sjukhus. Jag kan inte säga något om skadeläget, mer än att de fortfarande är kvar på sjukhus. (TT)

Tre personer har hittats döda på en adress i Sala kommun, i vad som misstänks vara mord och självmord.

Polisen fick larmet vid 21.24 på onsdagskvällen och när de kom till platsen anträffades de tre döda, uppger polisen på sin hemsida.

Tekniker arbetar på platsen och polisen misstänker att gärningsmannen är en av de döda. Polisen är mycket förtegen med vad som hänt, och säger att man inte kommer med mer information före klockan 09 på torsdagsmorgonen. (TT)

Världen

Nicolás Maduro blir allt mer internationellt isolerad, i takt med att de flesta omgivande länder, liksom USA, ställer sig bakom oppositionsledaren Juan Guaidó i Venezuela.

Samtidigt har tretton personer dödats under två dagars oroligheter, enligt en civilorganisation.

De flesta dödsfallen har orsakats av skottskador i huvudstaden och runt om i landet, samtidigt som det kommer uppgifter om plundring i delstaten Bolivar, som angränsar till Brasilien, uppger den icke-statliga organisationen Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

Oroligheterna inleddes när 27 soldater i en video uppmanade människor att gå ut på gatorna och på onsdagen drabbade kravallpolis och demonstranter samman i Caracas, sedan kongressens ledare, oppositionspolitikern Juan Guaidó, utropat sig till tillfällig president.

Flera länder i närheten, liksom stormakten USA och Kanada, har ställt sig bakom Guaidó. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.