Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Flera trafikolyckor i Småland under kvällen och natten. En anhållen för mordbrand. Polisen på plats vid fordonsträff.

SMÅLAND

En person fördes till sjukhus efter att en bil har voltat på riksväg 120 i Tingsryds kommun. Skadeläget är okänt men polisen säger att föraren har kunnat förhöras och att denne inte är misstänkt för något brott. Olyckan skedde vid 22-tiden.

Vid midnatt körde en bilist av vägen och in i ett träd, på en mindre väg utanför Mörbylånga. Föraren, en kvinna i 20-årsåldern, skadades lindrigt och fick stanna kvar på sjukhuset över natten.

Enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar var det mycket halt på platsen.

På E22 strax norr om Kalmar, körde en bil av diket från en avfart vid 22-tiden. Två personer färdades i bilen men de behövde inte föras till sjukhus. Också här ska det ha varit halt på platsen.

Polisen har under natten varit vid en fordonsträff vid Hansa city i Kalmar. Uppskattningsvis var det uppemot 500 fordon på platsen.

– De har smällt lite fyrverkerier och haft en buss med musik och lite sådant. Så vi har varit där ute och kollat till dem, säger Jörgen Nilsson, inre befälsassistent vid Kalmarpolisen.

Polispatrullerna skrev ut en del ordningsböter till de som var på platsen.

– Det har mest varit störande körningar och lysen och lite sådant, säger Jörgen Nilsson.

En man har anhållits under natten misstänkt för mordbrand utanför Vimmerby. Branden, som var i en lada, upptäcktes på lördagseftermiddagen och den spred sig sedan till en husbil och en garagebyggnad. Det fanns även spridningsrisk till ett boningshus, som räddningstjänsten lyckades rädda.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden. Polisen har spärrat av platsen i väntan på en teknisk undersökning. Mannen kunde gripas i närheten.

SVERIGE

Tre män har anhållits misstänkta för inblandning i skjutningen i Tensta i nordvästra Stockholm på lördagskvällen, där en man i 25-årsåldern sköts till döds vid 20-tiden.

– De är anhållna i den pågående mordutredningen, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen, som i övrigt inte vill gå in på några detaljer om händelsen.

Platsen där mannen hittades spärrades av för en teknisk undersökning, som polisen meddelade var färdig strax efter midnatt. (TT)

VÄRLDEN

21 personer har omkommit i en gruvolycka i staden Shenmu i den kinesiska provinsen Shaanxi, uppger lokala myndigheter.

Olyckan inträffade på eftermiddagen lokal tid då ett tak rasade in i kolgruvan, skriver den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. 87 personer arbetade under jord vid olyckan. 66 av dem klarade sig med livet i behåll.

Räddningsinsatser gjordes för att hitta två personer som saknades, men de hittades döda på söndagsmorgonen.

En utredning om orsaken till olyckan har inletts. (TT)

Omkring 6 000 personer i Oslo och ytterligare runt 1 000 personer i andra norska städer demonstrerade på lördagen mot regeringens rovdjurspolitik, enligt djurrättsorganisationen Noah, som stod bakom arrangemanget.

Demonstranterna utanför stortinget viftade med plakat där det stod "Låt dem leva" och "Stoppa utrotningspolitiken".

I tisdags demonstrerade vargmotståndare från hela landet framför stortinget. De anser att regeringen låter för många vargar leva på norska betesmarker. (TT)

Zimbabwe planerar att införa en ny valuta det närmaste året, meddelar landets finansminister. Brist på amerikanska dollar har ställt till det i landets finanser och lett till att flera företag har tvingats stänga.

De senaste två månaderna har landet haft akut brist på importerade varor.

Landet övergav sin egen valuta 2009, efter att den drabbats av en katastrofal inflation, och gick i stället över till amerikanska dollar och andra valutor. (TT)