Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Flera fall av misshandel. Ett par trafikbrott och ett inbrott. Här är nattens händelser i Småland.

KALMAR

En man har gripits under natten, misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Brottet ska ha skett på en mindre ort i Vimmerby kommun. Ingen är allvarligt skadad, enligt polisen.

Vid 02-tiden ringde en man i 20-årsåldern till polisen och berättade att han hade blivit skallad av en annan person inne på eller i anknytning till snabbmatsrestaurangen Max i centrala Kalmar. Ambulans behövde inte kallas till platsen.

I övrigt har det varit en lugn natt i Kalmar län enligt polisen. Ett par personer har omhändertagits för fylleri.

KRONOBERG

Icabutiken i Lönashult har haft inbrott under natten. Någon eller några har tagit sig in genom lastbryggan och det är oklart vad som har stulits.

Larmet i butiken gick vid klockan kvart i tre på natten mot lördagen. Polisen har ingen gripen.

En man misstänks för misshandel inom familjen och greps av polisen under natten. Brottet har skett på en mindre ort i Växjö kommun. Enligt polisen har ingen fått allvarligare skador.

Mannen anhölls av åklagare under natten, efter förhör.

Vid midnatt, natten mot lördagen, krockade en bil och en A-traktor i Ljungby. Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till olycksplatsen.

– Det är en A-traktor och en personbil som ska ha kolliderat i en korsning, säger Henrik Johansson, inre befäl vid polisen.

Enligt uppgifter till SOS var fem personer inblandade i olyckan. En person är förd till sjukhus, men polisen säger att ingen är skadad.

En anmälan om vårdslöshet i trafik har upprättats.

Polisen i Alvesta stoppade en bil under natten. Föraren misstänks för grov olovlig körning då denne hade ett återkallat körkort.

SVERIGE

Två män sköts sent på fredagskvällen utomhus i Borlänge, uppger polisen.

Båda männen är i 25-årsåldern och en av dem dog av sina skador. Den andra bedöms vara allvarligt skadad.

Vad som egentligen hänt var oklart och strax före klockan 03.30 på lördagsmorgonen hade bilden fortfarande inte klarnat. Det är oklart om vittnen sett själva skjutningen, eller om de kommit dit efteråt.

– När vi tillkallas till platsen är gärningspersonerna inte kvar, säger Olle Lund.

Polisen vill inte kommentera om någon har gripits. (TT)

En man i 35-årsåldern avled av de skador han ådragit sig då han blev påkörd av en personbil, skriver polisen på sin hemsida.

Olyckan inträffade på länsväg 90 utanför Kramfors vid 18.30 på fredagskvällen.

Bilen har tagits i beslag och polisen utreder händelsen som vållande till annans död. (TT)

VÄRLDEN

Tre människor har dödats och minst 23 skadats i en olycka i Kanadas huvudstad Ottawa på fredagen, då en dubbeldäckarbuss körde in i en busskur vid stationen Westboro. 14 personer har livshotande skador.

Enligt vittnen såg bussen ut att väja innan den körde in i busskurens tak. Flera människor satt fast på bussens övervåning och fick hjälp att ta sig ut.

Busschauffören har gripits och kommer att förhöras i utredningen om vad som orsakat kraschen. (TT)

Tolv civilpersoner har dödats i ett angrepp i norra Burkina Faso. Två skadades i attacken, som enligt säkerhetsdepartementet utfördes av jihadister.

"Runt 30 beväpnade personer genomförde en terroristattack i byn Gasseliki", meddelar departementet.

Flera byggnader sattes i brand i angreppet, som inträffade mitt på dagen. En rad jihadistattacker har utförts i landets norra delar sedan 2015 liksom på senare tid österut mot gränsen mot Togo och Benin. (TT)

Nedstängningen av delar av USA:s statsapparat har gått in på sin 22:a dag och blev därmed den längsta i USA:s historia.

800 000 anställda står utan lön som en följd av dödläget mellan president Donald Trump och Demokraterna. Konflikten handlar om den mur som Trump vill bygga vid USA:s gräns mot Mexiko.

Demokraterna i kongressen vill inte godkänna de 5,7 miljarder dollar som Trump krävt för bygget och konflikten drabbar många som inte har direkt med den att göra. Till exempel fick FBI-agenter, flygledare och museipersonal inte sin lön på fredagen.

Nedstängningen trädde i kraft den 22 december och har nu slagit rekord. Tidigare var den 21 dagar långa avstängningen 1995–1996 under president Bill Clinton den längsta i landets historia. (TT)