Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit en lugn natt för polisen i både region Kalmar och Kronoberg.
Publicerad 10 januari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

En man i 40-årsåldern har gripits misstänkt för att ha anlagt en brand i ett flerfamiljshus i Rydaholm i Värnamo kommun. Polis och räddningstjänst larmades till platsen vid niotiden på onsdagskvällen där det brann i en vindsvåning.

Annons

– Där var full brand genom taket. Den är nu nedsläckt men sedan har branden gått upp i en krypvind i lägenheten, säger Anders Björk, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten i Värnamo.

Nio personer utrymdes från byggnaden, men ingen har behövt uppsöka sjukhus. I närheten av huset greps en man född 1980 misstänkt för att ha satt eld på vindsvåningen.

– Det är hans lägenhet, säger Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisen i region Öst. (TT)

SVERIGE

Två explosioner har skett i entréer i Skåne under natten, den ena i Landskrona och den andra i Malmö. Det rör sig om materiella skador och inga personskador.

Nationella bombskyddet är inkopplat i båda fallen och polisen har ingen känd hotbild mot någon av adresserna. I Landskrona drabbades ett bostadshus och i Malmö en butik, enligt Aftonbladet.

Polisen har ingen gripen eller misstänkt för någon av explosionerna.

Ett asylboende i Töreboda kommun brann under natten. Omständigheter på platsen gör att polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. De boende fick evakueras till ett församlingshem.

– Vi fick evakuera tre trapphus med sammanlagt ungefär 40 personer, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Branden är släckt men området är avspärrat för vidare undersökning. Ingen person ska vara skadad. Igen misstänkt är gripen. (TT)

Annons

VÄRLDEN

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un lovar att försöka "nå resultat som kommer att välkomnas av det internationella samfundet" vid ett eventuellt nytt möte med USA:s president Donald Trump.

Kinas president Xi Jinping hoppas att Kim Jong-Un och Donald Trump kan "mötas halvvägs" uppger den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

– En politisk lösning på problemet på den koreanska halvön står inför en sällsynt historisk möjlighet, sade Xi under Kims besök i Peking. (TT)

En kvinna som ligger i koma har fött barn i den amerikanska delstaten Arizona – varpå polisen har startat en våldtäktsutredning.

Hon bor på ett vårdhem och polisen har nu tagit ett dna-prov på barnet som kommer att jämföras med dna från alla hemmets manliga anställda.

Kvinnan är del av den amerikanska ursprungsbefolkningen och enligt ett uttalande från hennes närstående har hon legat i ett ihållande komatillstånd sedan över tio år tillbaka, vilket inte ska ha förändrats med i samband med graviditeten eller födseln.

– När någon av dina närmaste har förlagts till palliativ vård, där de är som mest sårbara och beroende av andra, litar du på deras vårdare, säger Terry Rambler, ordförande för den grupp apacher som kvinna är en del av.

– Tyvärr var en av hennes vårdare inte att lita på och denne utnyttjade henne.

Kvinnans familj är djupt bestört av det som hänt, men barnet kommer att tas om hand med största kärlek, säger dess juridiska företrädare till The New York Times. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons