Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bil brann i Hultsfred. Brandman skadad vid bilbrand i Sjöbo.

Kalmar län

Strax efter klockan 04 på natten till onsdagen kom larm om en bilbrand i Stålhagen i Hultsfred.

Räddningstjänsten ryckte ut till den parkerade bilen vid Granitvägen.

– Bilen som har brunnit är helt utbränd i kupén. Bilen är släckt och just nu väntar vi på att polisen ska komma till platsen och börja sin undersökning. Det finns uppgifter från platsen som tyder på att det skulle kunna vara en anlagd bilbrand, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Hultsfred, klockan 04.45.

Polis åkte också till platsen och har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Det stod andra bilar intill den brinnande.

– Hade man inte fått stopp på det så finns ju alltid en risk att det sprider sig till de som står jämte. När vi kom till platsen brann det fullt i kupén, men väldigt lite utanför, säger Bowein.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Sverige

Räddningstjänsten ryckte ut till en övertänd personbil i Sjöbo i Skåne på natten till onsdagen.

Vid insatsen skadades en brandman, uppger polisen.

Larmet om branden vid Rättsgatan kom klockan 03.52. Räddningstjänst åkte till platsen liksom polis.

Bilen var övertänd, enligt SOS Alarms händelseinformation som uppger att fordonet stod nära en träbyggnad om fick en mindre brandskada. Byggnaden, ett bostadshus, ska dock inte ha tagit eld.

Klockan 04.10 ska branden ha varit släckt. Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Tidigt på onsdagsmorgonen uppger polisen även att en brandman skadades vid insatsen och fick föras till sjukhus med ambulans. Brandmannen ska ha fallit på något sätt, men var vaken och talbar, enligt polisens presstalesperson.

En anmälan om vållande till kroppsskada i samband med arbetsolycka har upprättats.

En explosion har ägt rum på en restaurang på Orust i Bohuslän.

– Det har varit någon form av explosion eller smäll i Ellös på Orust. Det är oklart hur eller varför det har smällt, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Restaurangen och intilliggande fastighet har fått skador, men inga personer har skadats. Det har inte heller brunnit på platsen.

Polisen fick larmet vid 02.25, platsen är avspärrad och man inväntar Nationella bombskyddet. Polisen utreder explosionen som allmänfarlig ödeläggelse. (TT)

Världen

Tusentals brandmän kämpar mot bränderna i norra och södra Kalifornien samtidigt som sökteam med hundar fortsätter leta efter människor i utbrända hus och bilar.

Ytterligare sex omkomna personer har hittats vid staden Paradise som ligger runt 28 mil norr om San Francisco. Där har nu totalt 48 människor hittats döda i den brand som drabbat området. Det är det högsta kända dödstalet i en brand i delstaten.

Stora delar av staden, över 7 000 byggnader, har förstörts.

Tidigare har 228 människor rapporterats saknade i branden. Polisen arbetar även med att lokalisera nästan 1 300 människor, där anhöriga har bett polisen att kontrollera att de mår bra. (TT)

Polisen i Ohio har gripit ett par och deras två söner för de "noggrant planerade" morden på åtta personer i april 2016, i ett samhälle 13 mil öster om Cincinnati.

– Personer i en familj konspirerade, planerade, utförde och ska sedan ha försökt dölja sitt våldsamma agerande att döda medlemmar i en annan familj, säger sheriff Charles Reader vid en presskonferens.

Enligt åklagaren Mike DeWine var motivet kopplat till en vårdnadstvist.

Polisen hittade sju döda personer i tre olika hus och den åttonde på en annan plats. De var mellan 16 och 44 år gamla och flera av dem dödades i sömnen.

Sju av offren tillhörde samma familj och den åttonde var förlovad med en medlem i familjen.

Alla de misstänkta anklagas för mord på åtta punkter. Om de bedöms skyldiga kan de få dödsstraff.

Två andra personer har också gripits misstänkta för att ha hjälpt till att mörklägga morden. (TT)

Nej till OS 2026. Det är vad invånarna i kanadensiska Calgary tycker, enligt en folkomröstning som har hållits i staden.

Omröstningen hölls efter en infekterad debatt om ansökningens vara eller inte som pågått i flera månader.

Även om folkomröstningen inte är bindande har båda sidor räknat med att valresultatet kommer att avgöra om staden går vidare med sin ansökan.

I Kanada har man haft folkomröstningar alla gånger som man kandiderat för att få vinter-OS, och vid de två tidigare tillfällena fick kampanjerna – Calgary 1988 och Vancouver 2010 – grönt ljus. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.