Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

En trafikolycka och en anhållen för misshandel. Branden i Nybro är under kontroll.
Publicerad 29 oktober 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Småland

En trafikolycka skedde vid femtiden på måndagsmorgonen på väg 23 sydväst om Åseda.

Annons

Räddningstjänst och ambulans är på platsen. Det är en bil inblandad i olyckan och den ska ha hamnat i diket.

Det är oklart om någon har kommit till skada. Trafikverket uppger att olyckan påverkar trafiken förbi platsen, ungefär fram till klockan halv sju.

Räddningstjänsten i Nybro har tillbringat hela natten i jakt på glödbränder på golvfabriken Kährs.

– Vi har kontroll på det och det är ingen spridningsrisk. Nu jagar vi bara glödbränder som uppstår, säger Roger Wedebrand, insatsledare på räddningstjänsten Nybro vid klockan 03 på måndagen.

Det var på söndagskvällen som SOS larmades om branden på Kährs i Nybro. Tre spånfilter på panncentralens tak hade då exploderat. Räddningspersonal från fyra stationer hjälpte till med släckningsarbetet, som till stor del bestod i att hitta och släcka glödbränder i rör med sågspån.

En man sitter anhållen hos polisen i Växjö, misstänkt för att ha misshandlat en närstående.

Mannen är i 30-årsåldern och greps under söndagskvällen. Han anhölls senare, efter beslut av åklagare. Brottsrubriceringen är misshandel.

Målsägande ska inte ha behövt söka vård, enligt polisen.

Sverige

Efter flera våldtäkter i Värmland tidigare i helgen rapporteras även ett våldtäktsförsök helt nära polishuset i Karlstad.

Annons

En kvinna i 30-årsåldern blev på söndagskvällen anfallen av en man på Norra fältet, skriver NWT. Angreppet avbröts dock, och mannen försvann.

Tre våldtäkter rapporterades på eller vid en stor halloweenfest i Karlstad natten till i lördags. Även i Kil norr om staden anmäldes en våldtäkt vid en nöjeslokal. (TT)

Motstridiga krafter formar den födelsekanal vi kommer till världen genom – den måste vara stor nog för barnets huvud, men så pass liten att kvinnan fortfarande kan gå.

Denna kompromiss antas vara orsaken till att det gör så ont att föda barn – men har blivit olika runtom i världen.

Forskare i London konstaterar i en studie att i södra Afrika och Europa har kvinnor varianter av ovala kanaler. Medan i Amerika har kanalen utvecklats till att bli större. (TT)

Världen

Ett indonesiskt flygplan tillhörande bolaget Lion Air har störtat, uppger landets räddningsmyndighet till Reuters.

Flygplanet lyfte från huvudstaden Jakarta på väg mot Pangkal Pinang på Sumatra, och förlorade kontakt med markstationer efter 13 minuter.

Flygplanet var ett Boeing 737 Max 8, enligt Flightradar 24.

Lion Airs vd säger till Reuters att bolaget försöker hitta mer information om vad som hänt, och kan inte ge någon mer kommentar för tillfället. (TT)

Annons

Högernationalisten Jair Bolsonaro segrade som väntat i söndagens val i Brasilien. Utanför hans hem i Rio de Janeiro firar anhängare med fyrverkerier. Fyrverkerier har också lyst upp kvällshimlen i São Paulo, där smällarna ackompanjerades av tutande från bilar.

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, säger Bolsonaro i sitt segertal på valkvällen.

Rösträkningen visar på en tydlig seger för den kontroversielle kandidaten.

– Vi kan inte fortsätta att flirta med socialism, kommunism, populism och vänsterextremism, säger han. (TT)

En grupp migranter trängde sig igenom en avspärrning och ut på en gränsbro från Guatemala till Mexiko. Polisen sköt med gummiklädda kulor och en 26-åring från Honduras ska ha dödats i sammandrabbningarna.

Sex poliser ska ha skadats. Guatemalas regering säger i ett uttalande att migranterna inte velat ha någon dialog utan i stället kastat stenar och glasflaskor mot polisen. (TT)

Sport

Los Angeles Galaxy såg ut att ha kopplat greppet om en slutspelsplats. Då tappade laget allt i den andra halvleken. Houston vände och vann med 3–2 och därmed är Zlatans MLS-säsong över.

Efter förlusten lämnade svensken arenan utan att prata med medier, men den norske lagkamraten Ola Kamara säger att "det är förkrossande". (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons