Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkt narkotika hittad i bil i Växjö. Älgkrock utanför Bockara stängde väg.

Räddningsinsats vid sjön Trummen i Växjö.

Kronoberg

En 26-årig man greps för narkotikabrott i Växjö under natten till tisdagen.

Det var vid 02-tiden som polisen stoppade en bil i centrala Växjö. I den ska flera män i 25- till 30-årsåldern ha färdats.

– En av personerna verkade vara narkotikapåverkad. När man ska ta ut honom ur bilen visar det sig att han har en påse med diverse narkotika, säger Andreas Jörnefeldt, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det rör sig om vad polisen misstänker är hasch respektive narkotikaklassat läkemedel. Mannen, som var passagerare i bilen, misstänks för narkotikabrott (innehav och eget bruk).

– Han medger omständigheterna, säger Jörnefeldt.

Under måndagskvällen larmades räddningstjänsten till sjön Trummen i Växjö efter larm om drunkningstillbud.

Räddningstjänst, ambulans och polis larmades till platsen strax före klockan 22:00 på måndagskvällen, efter att en person hört ljud ifrån vattnet i sjön Trummen i närheten av varuhuset Netto.

– Vi har haft en styrka på plats som fått upp en person ur vattnet, säger Carl Johan Sjöstrand vid Värends räddningstjänst.

Det handlar om en kvinna.

– Hon är anträffad och vid liv, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen i region syd.

Kvinnan fördes till sjukhus och har fått vård, uppger polisen i Växjö.

Kalmar län

En personbil uppges ha krockat med en älg på riksväg 34/47 strax väster om Bockara.

Vägen stängdes av efter olyckan.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 01.38 på natten till tisdagen. Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen där bilen ska ha krockat med en älg som dog.

En person ska ha åkt i bilen, men hen har inte behövt föras till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Vägen stängdes av på olycksplatsen under en stund och trafiken leddes om.

Sverige

Strax före klockan 00.30 ska en polisbil ha blivit påbackad i Älgarås i Töreboda kommun.

Det var när en personbil skulle kontrolleras som föraren först åkte ifrån patrullen. Polis följde efter en stund och vid nästa kontrollförsök ska mannen ha gått steget längre.

– Andra gången rammar han polisbilen genom att backa rätt in i den. Polisbilen blir obrukbar och de kommer ingenstans, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Polisen söker under natten efter den misstänkte gärningspersonen. Det är en man som saknar giltigt körkort och polisen vet vem han är sedan tidigare.

– De håller på och jagar honom. Vi får se om de får tag på honom eller inte, säger Marlene Blom, stationsbefäl vid polisen i Skövde, strax efter klockan 01.

Brottsrubriceringarna är försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Ingen polis ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Den misstänkte mannen har inte hittats under natten. Han kommer att hämtas till förhör, uppger polisen.

Under natten till tisdagen fick polisen i Malmö ett larm om en misstänkt skottlossning i området Kronprinsen i centrala Malmö, skriver Sydsvenskan.

– Det enda jag vet är att det har varit en skottlossning, men ingen är skjuten, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till tidningen.

Ett område har spärrats av och polisen undersöker platsen. (TT)

Världen

Nord- och Sydkorea är överens om att börja koppla ihop vägar och järnvägar som varit stängda sedan Koreakriget, ytterligare ett steg i de förbättrade relationerna mellan länderna.

Överenskommelsen fattades under samtal i gränsbyn Panmunjom, som följde upp det tredje mötet mellan ländernas ledare i september.

Länderna kommer framöver att diskutera hur man kan minska antalet minor och gränsposter i gränsområdet samt återplantering av skog. (TT)

USA stängde budgetåret 2018 i rött, med ett underskott på 779 miljarder dollar, motsvarande 7 000 miljarder svenska kronor. Det är 17 procent mer än motsvarande period ett år tidigare.

Det är det högsta underskottet på sex år, till följd av skattesänkningar och stigande utgifter, bland annat för de väpnade styrkorna.

En stor del av det ökade underskottet beror på högre räntekostnader för statsskulden. (TT)

Det katolska ärkestiftet i amerikanska Washington DC släpper en lista med 31 namn på präster som anklagas för att ha begått övergrepp sedan 1948, rapporterar Washington Post. Anklagelserna beskrivs som trovärdiga.

Enligt stiftet är brevet ett nödvändigt steg mot full transparens, ansvarsutkrävande och för att kunna påbörja läkeprocessen.

Stiftet betonar att det inte inkommit några troliga anklagelser om övergrepp mot minderåriga på nästan två decennier, och att ingen av prästerna på listan är i aktiv tjänst. (TT)