Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

De två män som på söndagskvällen greps misstänkta för grov misshandel respektive våldtäktsförsök nära Orrefors har anhållits under natten.
Bilbrand i Oskarshamn. Två gripna i Växjö.
Publicerad 15 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

På natten till måndagen skadades två bilar i en brand på Norrtorn i Oskarshamn.

Larmet om branden vid Törnvägen kom strax efter klockan 01.30. Räddningstjänst skickades till platsen liksom polis.

Annons

– En bil var helt övertänd och så spred det sig till ytterligare en personbil, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn.

Den förra bilen ska ha blivit helt utbränd medan den andra skadades delvis, enligt räddningstjänsten som släckte branden.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand och har spärrat av brandplatsen för en teknisk undersökning.

Kronoberg

Två män greps i Växjö strax efter klockan 01. När polis skulle kontrollera en bil på Vintervägen ska männen ha klivit ut ur bilen och ställt sig i vägen för polisbilen varpå patrullen inte kunde köra efter när bilen lämnade platsen.

De två männen, som är i 20-årsåldern, greps och misstänks för narkotikabrott (eget bruk) samt förgripelse mot tjänsteman. Bilen hittades dock inte, uppger polisen.

En personbil uppges ha åkt in i ett vägräcke på E4 söder om Ljungby på natten till måndagen.

Larmet om olyckan kom klockan 02.10. Inledningsvis meddelar SOS Alarms händelseinformation att fyra brandbilar samt två ambulanser skickats till platsen.

En person fördes till sjukhus, enligt SOS. Räddningstjänsten sanerade vägbanan.

Annons

Olyckan ska ha inträffat i norrgående riktning på E4. Trafikverket har satt prognosen för när arbetet kan vara färdigt till klockan 04.

Sverige

Sent på söndagskvällen sprang ett stort antal hästar lösa vid Varbergsvägen i Borås, nära Borås ridhus, uppger polisen.

– Det är ett 30-tal lösa hästar. Vid klockan 23.20 fick vi in samtal om att hästar springer åt olika håll, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Peter Wiberg, som bor i området, berättar att grannar han pratade med sett ett 20-tal lösa hästar. Själv hann han se några.

– Jag såg dem när de sprang förbi här fram och tillbaka. Man hajar ju till, det är ju inte så vanligt. De sprang vidare på Varbergsvägen in mot stan, säger han.

Senare uppger Per Sahlgren att hästarna ska ha fångats in.

– Personal från ridhuset var ute och letade efter dem, tror jag. Vi var aldrig framme där överhuvudtaget, säger han.

En man har avlidit efter en skottlossning utomhus i Eskilstuna under natten mot måndag.

– Vi fick larm om skottlossningen vid 01.21. På platsen anträffas en skottskadad man i 30-årsåldern som förs till sjukhus där han senare avlider, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

Annons

Polisen letar efter flera gärningsmän som enligt vittnen ska ha lämnat platsen i en ljus bil av större modell. En förundersökning om mord är inledd.

Den avlidne mannen är sedan tidigare känd av polisen. (TT)

Världen

De senaste 25 åren har internationellt bistånd räddat 700 miljoner människors liv, enligt en rapport från hjälporganisationen One Campaign.

Mödradödligheten i afrikanska länder söder om Sahara föll exempelvis med 15 procent mellan 2010 och 2015, andelen barn under fem som dog minskade med en tredjedel och aidsrelaterade dödsfall blev 40 procent färre.

Men mycket av nyttan kan gå förlorad om biståndsgivare minskar sitt stöd. Givarstödet för global hälsa har sedan 2014 planat ut, enligt rapporten. Och dagligen dör 7 000 människor i behandlingsbara sjukdomar som aids, tuberkulos och malaria.

– Liven som räddats är dubbelt så många som USA:s befolkning. Vi har visat att vi kan göra det, och att minska – eller backa – vid det här kritiska vägskälet vore att lämna framgången därhän, säger Ones chef Gayle Smith. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons