Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Inbrottsförsök på byggarbetsplats i Kalmar.
Publicerad 10 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Vid midnatt mot onsdagen blev polisen uppringd om ett pågående inbrottsförsök i Djurängen.

Annons

– Man såg några personer som uppehöll sig vid en container på byggarbetsplatsen vid Djurängsskolan. Det framkommer från vittnen att de ryckt i containern där det finns arbetsredskap och annat, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Men de ska inte kunnat ha öppna containern. Brottsrubriceringen är därför försök till stöld.

Ingen person är misstänkt på onsdagsmorgonen.

– Det var ingen kvar på plats när vi kom dit, säger Olsson.

Sverige

En man i 45-årsåldern anhölls på tisdagskvällen misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Skövde.

– Vi fick in uppgifter om det vid 15-tiden. Det har troligtvis skett vid ett tidigare tillfälle, säger Johan Walfridsson, stationsbefäl vid Skövdepolisen.

Han uppger att de två är “ytligt bekanta“ med varandra.

– Men det är inget relationsärende.

Den misstänkte mannen hämtades till förhör av polis och anhölls under kvällen.

Annons

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt i Hökarängen i södra Stockholm.

Larmet om händelsen, som inträffade utomhus, kom till polisen strax före klockan 22, skriver Aftonbladet.

– Vi jobbar där ute just nu. Vi har ett flertal patruller på plats, men jag kommer inte uttala mig mer nu, säger Ellinor Torpare, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen.

Hon uppger för SVT Nyheter Stockholm att offret är en ung kvinna. En teknisk undersökning kommer att göras på platsen.

Ingen har gripits med anledning av händelsen. (TT)

Världen

"Michael" stärks ytterligare, och väntas sånär vara en fyra på den femgradiga orkanskalan när ovädrets öga senare i dag når land i de nordvästliga delar av Florida som kallas Panhandle och Big Bend.

Sedan försvagas ovädret när det drar vidare nordösterut – mot de områden i bland annat South Carolina som drabbades av orkanen Florence helt nyligen.

"Vindar av orkanstyrka sträcker sig upp till 75 kilometer ut från ögat", skriver orkancentret NHC. (TT)

Ovädret Leslie har återfått orkanstyrka ute över Atlanten, meddelar USA:s orkaninstitut NHC. Siktet är inställt på Madeira, men när det når dit beräknar NHC att risken för farliga vindar är mindre.

Annons

I skuggan av den starkare orkanen Michael, som nu drabbar USA, har Leslie lurat ute till havs sedan i förra veckan. Leslies vindar är uppe i 33 meter i sekunden, och väntas bli ännu kraftigare de närmaste dygnen enligt NHC.

När ovädret når Madeira, och då även väntas påverka Kanarieöarna, på fredag ska dock styrkan ha gått ned igen. Risken för vindhastigheter som uppgår till tropisk storm anges av NHC till högst 30 procent för ögrupperna.

Sedan väntas ovädret i stort sett dö ut innan det når fastlandet ungefär där Afrika och Europa möts vid Gibraltar sund. (TT)

Frankrike har stämts i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten i form av "atomkolonialism" vid kärnvapentester i Stilla havet.

Politiker från Franska Polynesien har offentliggjort stämningen vid ett FN-möte i New York.

Vid atollerna Mururoa och Fangataufa genomfördes uppemot 200 atombombstester fram till 1990-talet. Tusentals av de människor som var inblandade i verksamheten har sedan utvecklat allvarliga hälsoproblem. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons