Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

17-åring misstänkt för misshandel i Kalmar. Bilbrand i Färjestaden och krossade fönster i Växjö.

Kalmar län

En 17-årig man greps av polis misstänkt för misshandel vid Kalmar centralstation på lördagskvällen.

– Det var ett bråk mellan ett antal ungdomar, varav en är misstänkt. Han har tillsammans med några andra, som för tillfället är okända, attackerat tre andra med sparkar och slag, säger Catarina Brandt, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar, klockan 01 på natten till söndagen.

Polis var på plats vid stationen och grep mannen, som är 17 år gammal. Han ska ha fått ett sår som behövde sys och fördes till sjukhus.

– Han blev frigiven av åklagare, så vi får ta det senare, säger Brandt.

De andra ska inte ha skadats så att de behövde sjukvård, enligt polisen.

– Det är inte första gången vi har att göra med den här personen som är misstänkt, säger Catarina Brandt.

En övergiven personbil började brinna nära turistbyrån vid Ölandsbron i Färjestaden på natten till söndagen.

Larmet kom strax efter klockan 01.30. Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte.

Det ska inte ha varit någon spridningsrisk och ingen person skadades fysiskt, enligt Trygghets- och larmcentralen.

– Det är tydligen en bil som har stått där en längre tid där man har krossat rutor. Den var väl ett vrak i princip, säger Catarina Brandt, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand. Men ingen person är misstänkt på söndagsmorgonen.

En man omhändertogs för fylleri vid Larmtorget i Kalmar strax före klockan 23 på lördagskvällen.

– Han kunde inte stå på benen. Ordningsvakterna skulle ta hand om honom, men det tyckte han väl inte om, säger Catarina Brandt, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Mannen misstänks nu för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

– Han ville inte uttala sig utan sin advokat, så vi får ta det senare, säger Brandt.

Kronoberg

Ett företag vid Höstvägen på Dalbo i Växjö utsattes för skadegörelse under natten till söndagen.

Händelsen ska ha inträffat vid 02-tiden.

– Man har slagit sönder ett flertal skyltfönster på en frisersalong, för ett ganska högt värde. Företrädesvis med sten, säger Andreas Jörnefeldt, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det är tidigt på söndagsmorgonen oklart om något stulits från företaget och det saknas vittnesuppgifter, enligt polisen.

Sverige

En man har gripits misstänkt för att ha orsakat en explosion i ett trapphus i centrala Malmö under natten till söndagen.

Det var vid klockan 01.47 som räddningstjänst, ambulans och polis larmades till fastigheten på Mäster Nilsgatan, nära Malmö centralstation, där det ska ha varit rökigt i trapphuset.

Den gripne, som misstänks ha orsakat explosionen ett par våningar upp, ska ha fastnat i en hiss. Han togs ut av räddningstjänst och greps sedan. Mannen misstänks för allmänfarlig skadegörelse.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Bombskyddet har åkt till platsen som har spärrats av för en teknisk undersökning. Dörrar och väggar ska ha fått skador.

Orsaken till explosionen är oklar på söndagsmorgonen, enligt polisen som inte heller kan slå fast om det finns en hotbild mot någon eller några som bor i huset.

Under söndagsmorgonen går det inte att säga om det finns någon hotbild mot någon boende i huset. Inledningsvis går det heller inte att fastställa vad det är som har orsakat explosionen.

En 73-årig man avled under lördagskvällen efter att ha fallit i vattnet från en brygga på Muskö söder om Stockholm.

– Det var en privat tillställning och mannen ramlade från bryggan och slog i huvudet och föll i vattnet. När folket runtomkring fick upp honom efter fem minuter försökte de återuppliva honom men det var tyvärr försent, säger Gabriella Åslund, stationsbefäl vid Stockholm Syd.

Anhöriga är underrättade. (TT)

Polisen misstänker mordbrand efter att det under natten till söndagen brutit ut en brand ut i en livsmedelsbutik i centrala Söderhamn.

– Någon har antingen kastat in något genom ett trasigt fönster eller så har man sträckt sig in och tänt eld på saker på en hylla i butiken, säger Henrik Öhman, RLC-befäl vid polisregion Mitt.

Branden tog sig snabbt och det förelåg under en tid stor spridningsrisk eftersom det ligger bostäder ovanför butiken.

– Räddningstjänsten lyckades släcka elden utan att den spred sig till bostäderna och vi behövde inte utrymma, säger Henrik Öhman.

Ingen misstänkt är gripen. Händelsen utreds som mordbrand. (TT)

Världen

Ovädret Florence kommer troligen att närma sig USA:s ostkust och North och South Carolina med orkanstyrka, enligt prognoser under lördagen.

National Hurricane Center (NHC) bedömer att Florence är "lite starkare och väntas bli en orkan igen" senare under lördagen eller tidigt på söndagen lokal tid.

North Carolinas guvernör Roy Cooper utlyste under fredagen nödläge för att kunna förbereda räddningsarbete. South Carolina gjorde samma sak på lördagen.

Livshotande vågor och starka undervattensströmmar väntas påverka Bermuda och kustområden på USA:s fastland in på nästa vecka. (TT)