Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 22 juli 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Flera större skogsbränder pågår i landet. Läget är kritiskt vid bränder i länen Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

MSB bedömer att totalt omkring 20 000 hektar brinner i Gävleborg, Dalarna och Jämtland, vilket är en yta på ungefär på 1,5 x 1,5 mil. Siffrorna är dock osäkra. Som en jämförelse eldhärjades 14 000 hektar vid den stora branden i Västmanland 2014.

Även på flera andra håll i landet brinner det i terrängen. Det finns rapporter om 74 bränder i skog och mark klockan 20.30, enligt SOS Alarm. (TT)

Världen

En känd norsk journalist omkom när hans gyrokopter störtade nära Treriksröset.

Morten Ruud förlorade livet i kraschen, medan en passagerare har flugits till sjukhus med lättare skador, meddelar räddningstjänsten HRS.

57-årige Ruud har bland annat varit Moskvakorrespondent för NRK, och har på sistone jobbat som public service-bolagets redaktör i Finnmark.

– Det handlar om två norrmän som troligtvis varit på väg från A till B i Norge, och i samband med det kommit in över Finland, där de störtade, säger Øyvind Aadde, räddningsledare inom HRS Nord-Norge.

En gyrokopter, även kallad autogyro eller autogiro, påminner om en helikopter till utseendet, men fungerar mer som ett flygplan. (TT)

En kvinna har skjutits ihjäl i samband med att en man tagit gisslan i en affär i Los Angeles. Mannen är nu gripen, meddelar polisen.

Dramat började med att mannen sköt mot två kvinnliga släktingar. Sedan jagades han av polis, kraschade sin bil, flydde in i en affär och tog där flera människor, såväl butikspersonal som kunder, som gisslan.

Annons

Polisen räddade några personer och gärningsmannen släppte några fria. Men under gisslansituationen inne i affären dödades en kvinna, oklart hur.

– Jag är ledsen att behöva meddela att vi har ett dödsfall där inne, en kvinna, säger stadens borgmästare Eric Garcetta, utan att ge några uppgifter om offrets identitet.

Ungefär tre timmar efter att händelsen inleddes överlämnade sig gärningsmannen, enligt polisen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons