Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Skogsbrand i Nybro och i övrigt en lugn natt.

Kalmar län

Räddningstjänsten fick under lördagskvällen rycka ut till Nybro när det inkom ett larm om en skogsbrand. Det var ett 100 gånger 100 meter stort område som hade fattat eld och strax innan midnatt hade de fått kontroll på branden.

Trots att det inledningsvis var besvärligt att bekämpa branden.

– Det vi hade problem med inledningsvis var att den låg så långt ifrån en körbar väg, sade Jerry Lennartsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

En personbil kolliderade under natten med ett mindre djur på E22 utanför Mönsterås. Inga personer kom till skada men trafiken stängdes av i knappt en halvtimma i samband med olyckan.

I övrigt har det varit en lugn natt i länet med några omhändertagna för fylleri och ringa narkotikabrott meddelar polisen.

Blekinge

Vid 00.30-tiden inkom ett larm om att en personbil tappat en husvagn på E22 utanför Sölvesborg. Polis och räddningstjänst åkte till platsen där olyckan ska ha skett – utan att finna vare sig en bil eller husvagn.

– Det är oklart om det är en busringning eller om de fått ordning på husvagnen och kört iväg. Men patrullen hittade ingen husvagn, säger Marielle Kamp, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Kronoberg

Polisen meddelar att det har varit en lugn natt i området.

Sverige

Väderfenomenet halo har observerats på flera håll i östra Sydsverige, rapporterar lokala medier.

Bland annat i Motala och Vimmerby ska fenomenet ha setts.

–  Halon är typiskt vid vissa moln. I dag har vi haft höga slöjmoln, vilket då ofta ger halon eftersom de innehåller ”rätt sorts” iskristaller, förklarar Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, enligt corren.se.

– Det är kanske vanligast att de ses så nära marken under vintern, men det förekommer även under andra årstider, säger Jon Jörpeland.

Fenomenet uppstår när solljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Iskristallerna fungerar som prismor. (TT)

En stor skogsbrand härjar just nu mellan Björneborg och Bäckhammar söder om Kristinehamn. Branden är strax före midnatt på lördagskvällen ännu inte under kontroll.

– Vi har fortfarande inte den här branden under kontroll. Vi jobbar just nu bara från marken, nu flyger inte helikoptrarna på natten men personalstyrkan är densamma, säger Mattias Långström, brandinspektör vid Bergslagens räddningstjänst, till TT.

Omkring 40 man från flera räddningstjänstförbund och hemvärnet har sedan 18-tiden arbetat med släckningsarbetet. Dessutom har två helikoptrar vattenbombat.

Branden härjar både i markvegetation och i trädtoppar.

– Det är vindstilla, men när du får en sådan här skogsbrand så skapar den vindar själv. Sedan när det är så torrt i backen så är spridningsrisken stor, säger Mattias Långström och kallar läget extremt.

Det finns inga uppgifter om hot mot bebyggelse. Räddningstjänsten har ingen bra överblick över brandområdet, men Långström uppger att det rör sig om ett stort område.

– Vi kommer att jobba med oförändrad styrka, säger han. (TT)

Världen

En argentinskflaggad trålare har rapporterats försvunnen med en besättning på nio personer, enligt myndigheterna.

Trålaren skickade ut en nödsignal utanför Chubut, 20 landmil öster om staden Trelew. Bland annat två flygplan letar efter fartyget.

Räddningsarbetare har hittat en kropp i området där trålaren Rigel försvann, men det är inte helt fastställt att det rör sig om en av de försvunna besättningsmedlemmarna. En flytväst från Rigel har hittats. (TT)

Venezuela står för 85 procent av de mässlingsfall som rapporterats från Latinamerika och Karibien under det senaste året, enligt Paho, den latinamerikanska grenen av Världshälsoorganisationen WHO.

Elva länder i regionen har rapporterat in 1 685 fall av mässling sedan mitten av förra året, varav 1 427 fall noterats i Venezuela. Dessutom har många av fallen i de andra länderna varit venezuelaner som sökt sig undan den svåra ekonomiska och politiska krisen i hemlandet.

I Venezuela har 17 av 23 delstater haft mässlingsfall, liksom huvudstaden Caracas. 35 av de smittade har avlidit.

Venezuela skyller bristen på läkemedel och vacciner på USA:s sanktioner mot landet. I april uppgav myndigheterna att en vaccineringskampanj ändå inletts. (TT)