Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fyra till sjukhus vid brand i sjuvåningshus i Nybro. Man anhållen för stöld i Växjö.
Publicerad 26 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax efter klockan 02.30 kom larm om en brand i ett flerfamiljshus i Nybro. Fyra personer fördes till sjukhus för kontroll.

Annons

Räddningstjänst och flera ambulanser skickades till sjuvåningshuset på Dahlborgsgatan.

– Hela ovanvåningen plus någon lägenhet längre ner är mer eller mindre urbrända, säger Johan Aronsson, räddningschef i beredskap, klockan 04.

Då är branden inte under kontroll. Brandorsaken är oklar inledningsvis.

– Vi håller på med evakuering, säger Aronsson.

Senare uppger polisen att fyra personer förts till Länssjukhuset i Kalmar för kontroll.

– De har andats in rök, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Alla räddningstjänststyrkor från Nybro var på plats under natten liksom enheter från Kalmar och Emmaboda.

Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– En person är misstänkt utifrån uppgifter som framkommit när polisen har varit på plats.

Men ingen är gripen på lördagsmorgonen.

Annons

Kronoberg

En man misstänks ha stulit ett par skor på Intersport på Grand Samarkand i Växjö på fredagskvällen. Mannen, som är född 1981, greps klockan 19.30.

– På flyende fot. Det var personal i butiken som ringde väktare när de anade oråd. När väktare kommer dit springer de från platsen och man har under tiden ringt polisen, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polis kunde gripa en av två personer som misstänks ha deltagit i stölden. Den gripne mannen anhölls senare.

Sverige

Polisen har skjutit en person i Täby, norr om Stockholm, rapporterar flera medier. Detta efter att han uppträtt hotfullt.

– En misstänkt beväpnad man uppträdde hotfullt mot polispersonalen på Täby polisstation. Då tvingades polispersonal att rikta verkanseld mot mannen, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Mannen har förts till sjukhus. Hans skador bedöms inte vara livshotande. (TT)

Det brann kraftigt i en byggnad på en gård strax öster om Broby i Skåne under natten till lördagen. Men varken människor eller djur ska ha skadats fysiskt, enligt räddningstjänsten.

Larmet om branden kom 22.40 på fredagskvällen. Räddningstjänst åkte till platsen med flera enheter från Osby, Sibbhult, Broby och Kristianstad.

Annons

– Vi har en brand i en lada och den har brunnit upp. Det var full fyr när Broby kom till platsen. De inriktade sig på att skydda boningshus och närliggande grejer och det har man lyckats med, säger Peter Rosenqvist, räddningsledare vid räddningstjänsten i Kristianstad, strax före klockan 00.30.

Brandorsaken är oklar på lördagsmorgonen och polisen ska göra en brandplatsundersökning.

Världen

På två dygn har ungefär 1 500 migranter undsatts när de försökt ta sig från Libyen till EU, meddelar Italiens kustbevakning. Hittills i år har trafiken över Medelhavet minskat kraftigt. Men läget för migranterna i Libyen är svårt.

Räddningsaktioner, av både myndigheter och hjälporganisationer, har de senaste dygnen genomförts runt ett stort antal överlastade båtar i Medelhavet. I torsdags plockades ungefär 500 människor upp och fördes till Italien, under fredagen över 1 000. (TT)

"Det ser ut som att vi skriver historia i morgon", skriver Leo Varadkar , Irlands premiärminister och ja-förespråkare i folkomröstningen om ändring av abortlagarna.

Han syftar i sitt Twitter-inlägg på två vallokalsundersökningar som tyder på promenadseger för att lätta på lagstiftningen.

Enligt de två mätningarna i irländska medier blir resultatet nästan 70 procent ja mot drygt 30 procent nej. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons