Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten hjälpte ko i nöd på södra Öland.

Kalmar län

Sent på tisdagskvällen ryckte räddningstjänsten från Degerhamn ut till Ottenby naturreservat där en ko fastnat i en färist. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 22.38.

– Med hjälp av bonden fick de loss kon som hade fastnat, säger Anders Palmgren, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Öland.

Djuret ska ha klarat sig utan skador, berättar han.

– Det gick bra. Det upptäcktes snabbt och de fick snabbt loss henne.

Sverige

Polisen utreder grov misshandel efter att en man i 20-årsåldern hittats misstänkt knivskuren på en cykelbana i Karlskoga, rapporterar Nerikes Allehanda.

Larmet om händelsen i Baggängen kom till polisen klockan 00.46 på natten till onsdagen. Polis sökte med hund i området utan att hitta någon misstänkt, skriver tidningen.

– Mannen blev knivskuren i ena benet och fördes till lasarettet i Karlskoga för omplåstring. Han ska inte vara allvarligt skadad, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, till Nerikes Allehanda.

En anlagd brand i en bil hade kunnat sprida sig till huset där familjen låg och sov. Polisen betecknar därför händelsen i Mariefred som mordbrand.

Både polis och räddningstjänst ryckte ut vid branden vid 00.30-tiden.

"Allt tyder på att någon okänd gärningsman tänt eld på familjens bil", skriver polisen på sin sajt. "I huset låg familjen och sov men ingen person har kommit till skada".

Elden kunde alltså släckas, och polisen har inlett en teknisk undersökning på platsen. (TT)

Världen

Ett stort askmoln från vulkanen Kilauea på ön Hawaii har fått myndigheterna att utfärda en varning.

Enligt civilförsvaret var det stenras och en gasexplosion från en av vulkanens kratrar som orsakade askmolnet, som kan nå så högt som 3 600 meter.

En allvarlig situation som påverkar alla i närheten, enligt civilförsvaret.

Varning har utfärdats för flyget. Invånare, som skulle kunna få andningsbesvär, uppmanas att försöka undvika exponering och vara extra försiktiga på vägarna.

Kilauea är en av världens mest aktiva vulkaner och en av fem vulkaner på ön. Sedan utbrottet startade för nära två veckor sedan har dussintals hus förstörts och 2 000 personer har evakuerats. (TT)

Oppositionspolitikern Anwar Ibrahim i Malaysia är nu en fri man.

Han log och gav tummen upp när han lämnade sjukhuset i Kuala Lumpur, där han opererats för ett axelproblem, innan han lämnade platsen i en bil utan några kommentarer.

Hans advokat säger att landets kung har benådat honom på alla punkter.

Han har avtjänat ett fängelsestraff efter anklagelser om homosexualitet. (TT)

Indonesisk polis har skjutit ihjäl tre män som gått till attack mot ett polishögkvarter i Pekanbaru på Sumatra. En av dem hade ett samurajsvärd. Fler personer skadades och en polis har avlidit på sjukhus, enligt AFP.

En av de ihjälskjutna männen hade ett misstänkt bombbälte fäst på kroppen, uppger polisen. Ytterligare en man greps, medan fyra andra kunde fly.

Enligt polisen anlände männen i en minibuss, hoppade ut och inledde attacken. Två journalister som befann sig vid polishögkvarteret skadades, enligt den statliga nyhetsbyrån Antara. Tv-bilder visar hur en man ligger på marken med ett långt svärd bredvid sig.

Tidigare i veckan utfördes ett självmordsdåd vid en polisstation i Surabaya på östra Java. (TT)