Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen utreder allmänfarlig vårdslöshet efter branden i Braås i Växjö kommun. Fyra misstänkta för hets mot folkgrupp i Växjö.
Publicerad 11 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Vid klockan 21.30 på torsdagskvällen kom larm om brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Skolgatan i Braås. Branden som är kraftig ska ha brutit ut i lägenhetens kök.

Annons

Polis och räddningstjänst från fyra stationer samt ambulans åkte till platsen. Branden spred sig i huset, som har åtta lägenheter, och polisen har spärrat av ett större område.

Släckningsarbetet har pågått hela natten.

– Det är inga personskador. Men det har upprättats en anmälan med misstanke om allmänfarlig vårdslöshet, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person har dock förhörts eller är misstänkt.

– De jobbar fortfarande aktivt, men det är stora skador. Vi jobbar för att rädda det som går att rädda, säger Nellie-Kim Millbourn, brandingenjör vid Värends räddningstjänst, klockan 04.

Räddningstjänstpersonal från Växjö, Braås, Rottne och Norrhult är då på plats.

Fyra personer misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha upptäckts av polis vid ett tilltag i Växjö på natten till fredagen.

Det var vid 01-tiden som en polispatrull på hemväg ska ha sett hur personerna satte upp en banderoll på en gångbro över Sandsbrovägen.

– Utifrån budskapet på banderollen misstänks samtliga fyra för hets mot folkgrupp, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Han uppger att banderollen hade följande text: ”Krossa homolobbyn”. På banderollen fanns även en hänvisning till Nordiska motståndsrörelsens (NMR:s) sajt nordfront.se.

Annons

– Det är väl med anledning av den pågående Prideveckan, säger Bergendahl.

Polisen har gjort en anmälan om hets mot folkgrupp. De misstänkta är två män i 25- respektive 40-årsåldern samt två kvinnor i 30-årsåldern. De har inte gripits och är inte skrivna i Växjö.

Vid 23.30-tiden på torsdagskvällen ryckte polis ut till Circle K på Teleborg i Växjö.

– Det är personal som trycker på överfallslarmet på grund av att det är en aggressiv och stökig man där, säger Per Bergendahl, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

När polis kom till platsen för att omhänderta mannen, som är i 50-årsåldern, ska han ha blivit våldsam. Han misstänks för våld och hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.

– Inga allvarliga skador, det var någon spark som träffade nedre delen av kroppen på en av poliserna, säger Bergendahl.

Mannen omhändertogs för berusning och har fått nyktra till under natten till fredagen. Han ska förhöras på morgonen.

Kalmar län

En natt utan större polisiära händelser i området.

Sverige

Annons

En man i 30-årsåldern har avlidit efter en drunkningsolycka i Göteborg, skriver flera medier.

Larmet kom strax efter midnatt. Flera personer ska ha badat i vallgraven i anslutning till Avenyn, och en av dem hamnade under vattnet.

– Tre killar tänkte simma över vallgraven vid Stora Teatern och en kom inte upp, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region Väst till GP.

Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. (TT)

Sverige har säkrat en plats i Eurovisionfinalen i år också – Benjamin Ingrosso fixade finalbiljetten med Dance you off". Hans bidrag kommer att starta som låt nummer 20 i Eurovision Song Contest på lördag.

Moldaviens bidrag framförs före den svenska låten, och Ungern kommer direkt efter. (TT)

Världen

Sju personer har hittats döda på en gård i ett samhälle i västra Australien, rapporterar australiska medier. Bland dödsoffren finns fyra barn.

– Inget tyder på att det är någon fara för allmänheten, säger Chris Dawson vid polisen i delstaten Western Australia på en presskonferens, enligt ABC.

Källor inom polisen bekräftar för tv-kanalen att det troligen rör sig om självmord och mord.

Annons

Kropparna hittades utanför och inne i ett hus söder om samhället Margaret River, omkring 27 mil söder om Perth. Två vuxna hittades utanför huset, och fem kroppar låg inomhus. Hur gamla barnen var är oklart.

– Det verkar som att det rör sig om skottskador, men jag vill inte gå in mer på det än att säga att vi har hittat två vapen, säger Dawson. (TT)

Amnesty International fördömer att en 19-årig kvinna i Sudan dömts till döden. Noura Hussein Hammad dödade sin make i självförsvar när han försökte våldta henne, enligt människorättsorganisationen.

"Noura Hussein är ett offer och domen mot henne är en oacceptabel grym handling", skriver Amnesty i ett uttalande.

Kvinnan giftes bort mot sin vilja som 16-åring. Sudansk lag tillåter att barn som fyllt tio gifter sig.

Hennes man bjöd senare in två av sina bröder och en manlig kusin för att hålla fast henne medan han våldtog henne. Dagen efter försökte han våldta henne igen. Då flydde kvinnan ut i köket där hon hämtade en kniv som hon högg sin man med, enligt Amnesty. Maken avled av skadorna.

Domstolen ansåg att hon var skyldig till mord efter att ha tagit med en lag i bedömningen som inte erkänner våldtäkt inom äktenskapet. Noura Hussein Hammad sitter fängslad sedan i maj 2017. Rättegången hölls i juli 2017. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons