Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län.
Bil in i mitträcke på E4. Misstänkt mord i Stockholm.
Publicerad 22 augusti 2017

Kronoberg

Sent på måndagskvällen inträffade en singelolycka med personbil på E4 söder om Ljungby. Larmet kom klockan 23.41. Olyckan ska ha inträffat i norrgående riktning i höjd med Bäckaryd, enligt uppgift till SOS Alarm.

Annons

Räddningstjänsten uppger att det är en bil som åkt in i mitträcket. Ingen person har behövt föras till sjukhus.

Sverige

En man har blivit knivskuren till döds i Haninge söder om Stockholm, enligt polisen.

– Vi kallas till platsen för en misshandel. Mannen avlider av sina skador, säger Nicklas Mattson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm.

En förundersökning om mord har inletts efter knivskärningen som skedde vid 22-tiden på måndagskvällen. Polisen säger tidigt på morgonen till Expressen att en person är gripen, misstänkt för mord.

En teknisk undersökning av brottsplatsen har skett under natten. Polisen har sökt med hundar i området och förhört vittnen. (TT)

Polisen Peter Springare i Örebro utreds för dataintrång, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Bakgrunden är en debattartikel i Nerikes Allehanda där Springare skrev att han sammanställt egen statistik.

Lena Lithner, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, har nu beslutat att inleda en förundersökning. Hon har tidigare sagt till SVT att anmälan gjordes eftersom Springare misstänktes ha gjort slagningar i databaser som han inte varit behörig att göra.

Springare fick i början av februari stor uppmärksamhet efter ett inlägg på Facebook om personer med invandrarbakgrund i brottsstatistiken. Inlägget väckte debatt och fick ta emot så väl hyllningar som kritik. (TT)

Annons

Världen

En person har omkommit och en saknas efter ett jordskalv på den italienska ön Ischia utanför Neapel. Fortfarande sitter människor fast i raserade hus.

Ett stort räddningspådrag fanns redan på ön före skalvet på grund av pågående skogsbränder. Mer personal har skickats dit från fastlandet med helikoptrar och en färja. Några personer har under natten räddats levande ur bråten och arbetet fortsätter.

Enligt polisen har alla utom en person som man vet har fastnat under rasmassor svarat när räddningsarbetare sökt kontakt. Tre av dem är barn som kommunicerar med räddningspersonal från där de befinner sig under bråten, säger stadens borgmästare i italiensk tv.

Boende och turister sprang ut på gatorna när skalvet inträffade strax före klockan 21 på måndagskvällen, mitt under turistsäsongen. (TT)

Chiles författningsdomstol har sagt ja till att avkriminalisera abort i vissa fall. Beslutet fördöms av konservativa oppositionella men hyllas av president Michelle Bachelet som en seger för kvinnors rättigheter.

Lagförslaget som tillåter abort vid våldtäkt, hot mot moderns liv eller dödliga missbildningar röstades igenom av sex domare mot fyra. Förslaget kan nu undertecknas av presidenten och bli lag. Landet har totalförbud mot abort sedan 1989. (TT)

Mer än ett kvartssekel efter Sovjetunionens frånfälle har nu Ryssland betalat likets sista skuld – till en stat som inte fanns när reversen upprättades. Pengarna lånades nämligen ut av Jugoslavien, så återbetalningen gick Bosnien-Hercegovina.

När Ryssland 1991 övertog Sovjetunionens åtaganden efter kommuniststatens kollaps, uppskattades skulden till motsvarande 565 miljoner kronor. Men när den sista återbetalningen gjordes den 8 augusti i år, hade sammantaget drygt en miljard kronor skickats till Bosnien-Hercegovina enligt ett handelsavtal länderna emellan. (TT)

Foto: Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT
Per-Johan Thörn
Annons
Annons
Annons
Annons