Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Flera hus skadade i brand i Gunnebo i Västerviks kommun.

Kvinna utsatt för rånförsök i Kalmar.

Kalmar län

En villa totalförstördes i en brand i Gunnebo i Västerviks kommun på torsdagskvällen.

Även flera intilliggande hus skadades.

– Huset som brann har brunnit ner till grunden. Fyra hus till har skadats av rök och vatten, säger Matilda Johansson, jourförundersökningsledare vid Kalmarpolisen.

Larmet kom klockan 20.02. Räddningstjänst och polis skickades till platsen.

En kvinna var hemma när branden startade. Men varken hon eller någon annan person ska ha skadats.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Brandorsaken är oklar på natten till fredagen.

– Vi har inlett en förundersökning om mordbrand. Men vi vet inte om det är så, det kan ju vara ett tekniskt fel. De får undersöka vad det kan bero på, säger Matilda Johansson.

Vid 23.20-tiden på torsdagskvällen ska en kvinna i 60-årsåldern ha utsatts för ett rånförsök på Kvarnholmen i Kalmar. Då hon var ute och rastade hunden ska fyra unga män ha frågat henne om cigaretter och sedan stoppat henne och bland annat försökt ta hennes mobil.

Men när hunden gjorde utfall sprang alla fyra från platsen, uppger polisen.


Kronoberg

Polis utsattes för stenkastning och hårda ord på Araby i Växjö i samband med att en misstänkt drogpåverkad man omhändertogs.

Läs mer: Våldsamt upplopp efter polisinsats


Sverige

En man blev utsatt för en grov misshandel med ett tillhygge på Druvefors på torsdagskvällen.

En misstänkt gärningsman är anhållen för dådet.

– Målsäganden har skador i huvudet, säger Tommy Nyman, pressinformatör vid polisen.

Läs mer: Man grovt misshandlad i Borås – har huvudskador

En man i 40-årsåldern har gripits i Eskilstuna, misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen ville sent på natten inte lämna en bekants lägenhet, varför denne ringde polisen.

När polisen kom till platsen för att avvisa den mannen, visade det sig att han hade med sig två rörbomber.

Det är inte klarlagt vad han hade tänkt göra med bomberna, som polisen tog hand om.

Mannen kommer att förhöras när han har nyktrat till, skriver polisen på sin hemsida. (TT)

En kvinna i 60-årsåldern påträffades allvarligt skadad i Svärtinge utanför Norrköping under torsdagskvällen.

En man i 50-årsåldern greps på platsen. Han är misstänkt för mordbrand och grov misshandel.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen vid klockan halv nio på kvällen av personer som sett lågor slå ut från ett hus. Kvinnan fick hjälp för att ta sig ut från den brinnande villan.

– Hon fördes med ambulans till sjukhus, med skador som inte är orsakade av branden, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen region Öst, till TT.

Hon flyttades sedan från sjukhuset i Norrköping till universitetssjukhuset i Linköping, där hon vårdas på intensivvårdsavdelningen.

Polisen har under natten haft tekniker på plats, som har inlett en teknisk undersökning. I huset, som har brunnit ned, är det än så länge för tidigt att utföra tekniska undersökningar. Branden släcktes under natten. (TT)


Världen

Femtiotre män i Nigeria står anklagade misstänkta för att ha anordnat ett gaybröllop och andra relaterade brott som kan ge upp till 14 års fängelse.

De anklagade greps på ett hotell där bröllopet påstås ha ägt rum. Paret som gifte sig lyckade fly.

De misstänkta, mestadels studenter, nekar till anklagelserna och släpptes mot borgen i väntan på domstolsförhandlingar. I Nigeria är homosexuella relationer förbjudna. (TT)

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif uppmanar USA att uppfylla sina egna förpliktelser gällande kärnenergiavtalet som slöts 2015 i stället för att framföra beskyllningar mot Iran.

I onsdags informerade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson kongressen om en förestående översyn av lättnaderna i sanktioner som Iran fick som en del av kärnenergiavtalet. USA vill pröva om lättnaderna överensstämmer med USA:s egna nationella säkerhetsintressen.

President Donald Trump upprepade kritiken mot Iran på torsdagen. Han sade att "Iran inte lever upp till andan i kärnenergiuppgörelsen".

Avtalet innebar att Irans kärnenergiprogram ska bantas i utbyte mot hävda internationella sanktioner. Trump har upprepade gånger kritiserat avtalet. När han i januari blev intervjuad av tidningarna Times of London och Bild kallade han avtalet "ett av de värsta som någonsin slutits". Men han gav inte besked om ifall han har för avsikt att omförhandla det. (TT)

Sextio personer, däribland två chefer vid köttproducenten BRF, står anklagade för inblandning i köttskandalen i Brasilien, enligt ett uttalande från åklagaren.

Utredarna säger sig ha bevis för att köttproducenter har mutat hälsoinspektörer och politiker så att exempelvis ruttet och salmonellasmittat kött har slunkit igenom inspektioner.

Även offentliga tjänstemän, hälsoinspektörer och andra BRF-anställda finns bland de anklagade. (TT)