Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt i Kalmar län, enligt polisen.

Sverige

De svenska curlingherrarna utklassade Kanada med 7–3 i Las Vegas – och tog därmed VM-guld.

– Det är otroligt, i år var det vår tur, säger Niklas Edin.

I fjol blev det förlust mot kanadensiska lag Brad Gushue i VM-finalen med 2–4. Nu fick lag Niklas Edin en ordentlig revansch efter en fin laginsats.

– Vi har spelat bra hela veckan och byggt upp spelet till en bra final, det är helt otroligt, säger Niklas Edin i segerintervjun som sändes i SVT efteråt.

– Vi försökte hålla vårt spel och inte göra några fåniga misstag, säger han. (TT)

Personuppgifter till omkring 500 000 personer knutna till Studentkortet, som främst sysslar med studentrabatter, låg i princip helt oskyddade, avslöjar tidningen Lundagård. Nu har säkerhetsluckan tätats.

Det handlar om namn, personnummer, adresser, mejl och telefonnummer. Säkerhetsluckan upptäcktes av en student vid Lunds universitet av en slump.

– Jag reagerade på att det inte fanns någon kryptering och började titta närmare. Vad jag hittade gjorde mig förvånad. Så här enkelt ska det inte vara att komma åt personuppgifter, säger studenten till Lundagård.

Studentkortet blev varse om detta av tidningen i fredags och säger att man tog uppgiften på största allvar och satte alla sina tekniska resurser på att skyndsamt stoppa möjligheten till intrång. Inom en timme hade möjligheten att ta sig in stoppats, enligt Studentkortet.

Företaget säger att det inte finns några indikationer på att personuppgifter har läckt ut. Åtgärder har vidtagits för att rätta till den tekniska bristen.

Fredrik Grufvisare, vd på Studentkortet, säger att man fortsätter att analysera systemet för att höja säkerheten. (TT)

 

Världen

Den sittande premiärministern Viktor Orbán har utropat en "historisk seger" för sitt parti Fidesz i valet i Ungern. Trots att högt valdeltagande hade väntats gynna oppositionen fick Fidesz snudd på hälften av rösterna.

– Vi har segrat, säger Orbán inför jublande anhängare i Budapest.

Valresultatet är än så länge preliminärt. (TT)

Den belgiske cyklisten Michael Goolaerts är död, efter att ha kraschat på den fruktade gatstenen i världstourloppet Paris-Roubaix.

Goolaerts fick hjärtstillestånd i samband med olyckan och flögs med helikopter till sjukhus i Lille. Tävlingsarrangören sade under dagen att hans tillstånd var livshotande, och sent på kvällen konstaterade hans team att han avlidit.

Det 257 kilometer långa loppet kallas för "Helvetet i norr" på grund av de svåråkta sträckorna på gatsten. (TT)

Tack vare den erfarne narkotikahunden Ollie har den norska tullen gjort ett rekordbeslag av narkotika vid gränsen i Svinesund. Beslaget i juni i fjol på 507 kilo narkotika bestående av hasch, amfetamin, heroin och kokain, är det största som den norska tullen gjort i Svinesund och har hållits hemligt av utredningstekniska skäl.

Enligt fraktsedeln skulle lasten bestå av 4,5 ton plasttofflor. Men då lastbilens påhängsvagn undersöktes hittade man förutom skor en pall full med narkotika, inslaget i plast och säckväv. (TT)