Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Kalmar län

En man har konstaterats avliden i samband med den singelolycka som inträffade på länsväg 641, mellan Mönsterås och Fliseryd strax före klockan 16 på torsdagen.

Efter att mannens anhöriga underrättats meddelade polisen vid 23-tiden att den 73-årige föraren konstaterats avliden på sjukhuset.

Enligt polisen är det dock ännu inte fastställt huruvida mannen omkommit på grund av olyckan eller till följd av sjukdom.

– Vi kan inte avgöra det innan en obduktion är genomförd. Men olyckan har skett i låg hastighet och efter vad vittnen som kört bakom bilen har sagt så tyder det mesta på att det rör sig om ett sjukdomsfall, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

En större spånhög tillhörande Bergs Timber i Mörlunda fattade eld under natten.

Larmet inkom vid klockan 01.45. Enligt Andreas Enberg, räddningschef i beredskap i Hultsfred, är spånhögen ungefär 20 gånger 20 meter stor och cirka fyra meter hög.

– Det brinner i toppen, vi är där och försöker släcka nu, säger han strax efter klockan två.

Det ska inte föreligga någon spridningsrisk till andra byggnader. Enligt Andreas Enberg har spånhögen förmodligen självantänt.

– Det händer då och då, det blir en process i spånhögen som gör att den kan självantända, säger han.

Sverige

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är "djupt besviken" över att USA:s president Donald Trump vill införa höga importtullar på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium.

Han motiverar beslutet med att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder i flera decennier och att det krävs för att skydda landet. Utspelet har mötts av kraftiga reaktioner från omvärlden, inte minst EU.

– Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger Cecilia Malmström.

Hur exakt avgifterna ska se ut presenteras nästa vecka. Men något som redan står klart är att tarifferna kommer att få konsekvenser för europeisk och svensk stålindustri, säger handelskommissionären.

– Vi kommer att vidta vissa säkerhetsåtgärder för att skydda stål- och aluminiumindustrin. Och vi kommer nog att behöva vidta motåtgärder, det är väldigt sorgligt men medlemsländerna var väldigt tydliga på den punkten, fortsätter hon och exemplifierar med en lista på amerikanska produkter som straffades 2002, som juice och jordnötter. (TT)

En villa i Gullspång i Västra Götaland har totalförstörts i en brand under natten, rapporterar Aftonbladet. En person som befann sig i byggnaden lyckades ta sig ut oskadd.

Larmet om branden inkom strax efter klockan 23 på torsdagskvällen. Det är oklart vad som har orsakat eldsvådan. Polisen kommer att göra en teknisk undersökning av brandplatsen. (TT)

Världen

EU-parlamentets talman Antonio Tajani ställer upp som kandidat till att bli premiärminister i Italien om veteranen och Forza Italia-ledaren Silvio Berlusconis högerkoalition får bilda regering efter valet på söndag.

Berlusconi själv får inte bli premiärminister. Han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019 som en del av straffet för skattebrott.

I veckan sade Berlusconi att hans förstahandsval som premiärminister är Antonio Tajani, men Tajani har inte öppet accepterat erbjudandet förrän nu.

Han skriver på Twitter och tackar Berlusconi för "hans respektfulla gest". "Jag har berättat för honom att jag är villig att tjäna Italien", twittrar Tajani.

Antonio Tajani var med och grundade Forza Italia 1994.

Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster på söndag. Men eftersom partiet är ovilligt att samarbeta med andra partier kanske det ändå inte blir valets vinnare, utan i stället Silvio Berlusconis högerkoalition med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder. (TT)

Farcledaren Rodrigo Londoño, även känd som "Timochenko", har drabbats av en hjärtattack och vårdas på sjukhus. Hans läge är stabilt och han är vid medvetande, enligt läkare.

Londoño är presidentkandidat i valet i Colombia den 27 maj, men 59-åringen har bara en procents stöd i väljaropinionen.

Den tidigare rebellgruppen Farc är numera ett politiskt parti. Londoño har sagt att han känner sig "sviken" av regeringen och att fredsavtalet är i fara. (TT)