Annons

Hamnarbetare varslar om nya punktstrejker

Hamnarbetarförbundet lägger nya strejkvarsel i den pågående konflikten.
Sveriges Hamnar analyserar nu om man ska lägga några motåtgärder.
Ekonomi • Publicerad 28 januari 2019
Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson i förbundsstyrelsen. Arkivbild.
Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson i förbundsstyrelsen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om två nya punktstrejker som ska genomföras den 6 februari. I Halmstad kommer förbundets medlemmar att strejka mellan klockan 6-8 och i Mönsterås planeras strejk mellan klockan 13–15.30. Det har i nuläget inte varslats om några fler strejker.

– Vi har en fortsatt planering, sen får man göra en bedömning från dag till dag, säger Erik Helgeson, förbundsledamot i Hamnarbetarförbundet till TT.

Annons

Arbetsgivarparten analyserar nu vilka effekter punktstrejken kommer att få.

– Vi får se om vi ska komma med några motåtgärder, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen.

Under måndagen sker strejker Söderhamn och i Göteborgs roro-terminal, de sista strejkerna enligt den första varselomgången. Enligt Erik Helgeson är man ännu inte närmare en lösning på konflikten, och enligt honom är det inga nya förhandlingar inbokade.

– Än så länge går det baklänges. Vi har begärt förhandlingar och första svaret vi fick var att arbetsgivaren inte har tid att träffas förrän 4 februari. Nu har man svarat att man inte har någon skyldighet att förhandla, säger Erik Helgeson.

Mattias Dahl hoppas att medlarna kan ta tag i situationen igen.

– Vi förväntar oss att de tar kontakt de närmaste dagarna, säger han.

Fackets strejk och arbetsgivarnas lockout inleddes i förra veckan sedan facket nobbat medlarnas bud.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons