Annons

"Gotte" varnar för Portugals svårlästa vapen

Portugal skickade överraskande hem stormakten Frankrike från handbolls-EM.
En nyckel var succégängets spel med sju mot sex spelare.
Handboll • Publicerad 16 januari 2020
Sveriges lagkapten Jim Gottfridsson intervjuas inför fredagens första match i mellanrundan av handbolls-EM. Portugal står för motståndet i Malmö arena.
Sveriges lagkapten Jim Gottfridsson intervjuas inför fredagens första match i mellanrundan av handbolls-EM. Portugal står för motståndet i Malmö arena.Foto: Johan Nilsson/TT

På torsdagsförmiddagen valde den svenske landslagskaptenen Jim Gottfridsson att närstudera Portugal – Blågults första motståndare i mellanrundan i Malmö arena på fredag.

– Jag satt och nördade ner mig i dem. Det är ett stort lag. De spelar lite olika försvarstyper och är ett lag som är kontringsstarkt. Det är ett lag som kan nästan allt, säger Gottfridsson.

"Ett av världens bästa"

Annons

Nio av spelarna i Portugals EM-trupp har Porto som klubblagsadress och har där den svenske handbollslegendaren Magnus Andersson som tränare. Han lyfter speciellt fram en aspekt i det portugisiska spelet.

– Vi i Porto spelar nog ett av världens bästa sju mot sex-spel och det är ju det laget de spelar med (i EM). Får de till det är det många bra varianter, säger Magnus Andersson till TT.

Sverige avväpnade Schweiz effektivt när alplandet försökte spela anfall med en man mer på banan i EM-premiären i Göteborg, men Gottfridsson framhåller att Portugal är mer varierat när målvakten ersätts av en extra utespelare.

– Portugal spelar fem grejer och de spelar väldigt mycket av alla fem. Det är väldigt svårt att läsa vad som händer när de spelar sju mot sex.

TT: Hur stoppar man det?

– Det är det som är så svårt. Facit är ju att de alltid är en man mer på handbollsplanen, säger Gottfridsson och fortsätter:

– Men anfallsspelarna får bara ta tre steg, sedan måste de studsa bollen. Vi försvarsspelare kan ju ta hur många steg vi vill. Så det gäller att vara ettriga och ha mycket händer uppe, och förhoppningsvis kan man få några bonusräddningar och sätta bollen i öppet mål.

Enligt alla förhandstips skulle Sverige ställas mot mardrömsmotstånd i mellanrundan i Malmö i form av de tre VM-medaljörerna Danmark (guld), Norge (silver) och Frankrike (brons). Endast Norge lyckades dock ta sig vidare från det inledande gruppspelet. Det var just Portugal som slog ut fransoserna i gruppen i Trondheim.

– Det känns som att den här gruppen har öppnat upp sig lite. Det är lag med som kanske på papperet inte är lika starka som de två som har åkt väck. Men ack så tufft ändå med tanke på att de har tagit sig vidare, säger Gottfridsson.

"En stor möjlighet"

Trion Norge, Slovenien och Ungern börjar mellanrundan med två poäng. Sverige, Island och Portugal står på noll när allt börjar på fredag. De två främsta efter fyra matcher går till semifinal i Stockholm nästa helg mot topplagen från mellanrundan i Wien.

– Nu är jag ingen matematiker, men om du vinner tre av fyra matcher har du gett dig en stor möjlighet att gå till semifinal även utan poäng på förhand, säger Jim Gottfridsson.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons