Forsbergs Leipzig förlorade cupfinalen

Emil Forsbergs Leipzig hade chansen att för första gången i klubbens historia vinna en titel. Men trots en pigg insats av svensken var Bayern München, som så ofta, för tunga och kunde vinna den tyska cupen för 19:e gången.
Fotboll • Publicerad 25 maj 2019
Emil Forsberg var kreativ för sitt Leipzig och var nära både mål och assist.
Emil Forsberg var kreativ för sitt Leipzig och var nära både mål och assist.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Med lite tur hade Emil Forsberg kunnat bli matchhjälte: Forsberg slog djupledspassningar, serverade lagkamrater i straffområdet och var vid ett tillfälle helt ensam mot Bayerns målvakt Manuel Neuer.

Men bredsidan var inte tillräckligt välplacerad för att ta sig förbi den rutinerade tysken, djupledspassningarna var centimetrar från att gå fram och lagkamraternas skott blockerades.

Klubben från östra Tyskland, som grundades så sent som 2009, hade aldrig vunnit någon titel – det har man inte nu heller. Kanske berodde det på orutin, varken Emil Forsberg eller någon av hans lagkamrater har spelat en tysk cupfinal tidigare, men det ville sig inte den här kvällen.

I stället visade Robert Lewandowski varför han räknas som en av världens vassaste anfallare. Ett förlupet inlägg var allt som behövdes för att polacken skulle sätta pannan till och göra 1–0 efter en knapp halvtimmes spel.

När Kingsley Coman i den 78:e minuten gjorde 2–0 var matchen i praktiken över och Bayern München kunde kosta på sig att byta in trotjänarna Arjen Robben och Franck Ribéry i duons sista match för klubben. Med fem minuter kvar fastställde Robert Lewandowski finalresultatet med sitt andra mål som innebar 3–0.

För Bayern München var segern en revansch efter förra årets förlust mot Frankfurt – som då tränades av Bayerntränaren Niko Kovac. Kovac fick vinna cupen även med sitt nya lag.