Annons

UAE bekräftar anfall mot regeringsstyrkor

På torsdagen anföll emiratiska stridsflygplan jemenitiska regeringsstyrkor utanför staden Aden – vilket ökar spänningarna i den alltmer splittrade konflikten.
I närheten har separatiststyrkor dödats i en självmordsattack som terrorgruppen IS säger sig stå bakom.
Jemen • Publicerad 30 augusti 2019
En sydjemenitisk separatistsoldat undersöker rester av fordon som tillhörde regeringsstyrkor, efter att de träffats i emiratiska luftanfall.
En sydjemenitisk separatistsoldat undersöker rester av fordon som tillhörde regeringsstyrkor, efter att de träffats i emiratiska luftanfall.Foto: Wail al-Qubaty/AP/TT

Jemens internationellt erkända regering meddelade på torsdagen att dess soldater träffats i lufträder i Aden, en hamnstad i sydvästra Jemen som försöker återta kontrollen över från sydjemenitiska separatiststyrkor. Tiotals människor uppges ha blivit dödade.

Förenade Arabemiraten (UAE), som stödjer separatiststyrkorna, bekräftar att det var emiratiska flygplan som anföll. Men man hävdar att anfallen riktades mot styrkor med koppling till "terrorister" som stod i begrepp att anfalla koalitionsstyrkor.

Tidigare allierade

Annons

Regeringsstyrkorna och de sydjemenitiska separatisterna har tidigare stridit tillsammans inom den saudiskledda koalitionen mot de Iranstödda Huthirebellerna i nordost. I början av augusti gick dock separatisterna – vars mål i utgångsläget är ett självständigt Sydjemen – till attack mot regeringstrogna styrkor i Aden och tog över staden.

FN:s Jemensändebud varnade för att landet riskerade att brytas itu och Saudiarabien försökte medla mellan regeringen och separatisterna, men striderna har fortsatt.

Separatisterna vänder sig emot att det finns islamister med påstådd koppling till Muslimska brödraskapet i regeringens led. Förenade Arabemiraten har länge motarbetat Muslimska brödraskapet i regionen.

Motorcykeldåd

På fredagen dödades flera personer som strider för separatisterna i en självmordsattack strax utanför Aden, där en motorcykel med sprängmedel uppges ha kört in bland människor. Enligt vittnen dog minst sex personer och terrorgruppen IS säger sig ha legat bakom dådet.

Attacken är den första av sitt slag sedan separatisterna tog över Aden. När liknande attacker skedde tidigare i augusti anklagade separatisterna regeringen för att ha biträtt gärningspersonerna.

I en annan attack på fredagen överlevde den militära ledaren för den största separatistfraktionen en bilbomb i centrala Aden, enligt AFP:s källor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons