Annons

Föräldrar åtalas – lät ettåring äta vegankost

Brott (TT) • Publicerad 10 januari 2019
Föräldrarna till en ettåring åtalas misstänkta för att ha orsakat svår svält hos barnet. Arkivbild.
Föräldrarna till en ettåring åtalas misstänkta för att ha orsakat svår svält hos barnet. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Föräldrarna till en ettårig pojke misstänks ha orsakat svår svält hos barnet genom att servera fett- och proteinfattig vegankost, skriver Aftonbladet. De åtalas vid Nacka tingsrätt misstänkta för egenmäktighet med barn och grovt vållande till kroppsskada.

Pojken, född 2016, slutade växa och gå upp i vikt, enligt åtalet. Dieten serverades i strid med råd och anvisningar från läkare och socialtjänst. Barnet omhändertogs i februari 2018, skriver Aftonbladet.

Annons

Föräldrarna har i förhör sagt att man inte alls är veganer utan att barnet helt enkelt haft svårt att äta.

-Vi gick till flera dietister för att få hjälp, för att han skulle få i sig det han behövde. Han fick aldrig en strikt vegankost, säger mamman i förhör, enligt Aftonbladet.

Båda nekar till brott.

-Åklagaren har valt att åtala trots att flera omständigheter talar för att föräldrarna inte gjort några fel, säger mammans advokat Anton Strand till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons