Flyttcirkusen ska lyfta Sverige i EM-kvalet

Fotboll Artikeln publicerades
Sofia Jakobsson under måndagens träning med fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sofia Jakobsson under måndagens träning med fotbollslandslaget på Gutavallen i Visby.

VM-bronset följdes av en flyttcirkus.

När fotbollslandslaget nu är samlat på nytt, kommer många svenska spelare från nya hemmiljöer.

Gerhardsson kommer själv till samlingen från ett tält.

Efter sommarens VM-brons tog Sveriges förbundskapten en vecka helt ledigt med familjen, och nyligen tog han ytterligare fyra dagars semester – för att gå på festival.

– Jag var iväg med en kompis på en festival i Wales. Det var fullständig avkoppling. Man tältar i fyra dagar med musik på fem scener. Man står eller småhoppar i tolv timmar om dagen. Jag gillar den miljön, säger Peter Gerhardsson.

Lettland borta

Han gillar även den miljön han nu befinner sig i. På måndagen samlades fotbollslandslaget på Gotland för en veckas uppladdning inför EM-kvalpremiären borta mot Lettland nästa tisdag.

Sommaren gjorde brandgul comeback över Gutavallen i Visby, och spelarna såg inte särskilt mätta ut trots att de nu ska byta kamp om VM-medaljer mot EM-kvalmatch mot 93:e-rankade Lettland.

– Det känns jättekul att vara tillbaka. Den här energin som finns från VM... det känns härligt att bygga på det inför EM-kvalet. Det ska bli kul att se hur vi kan ladda om, säger Sofia Jakobsson.

29-åringen är en av flera spelare som har bytt klubb under sommaren. Tillsammans med landslagskompisen Kosovare Asllani har Jakobsson flyttat till storsatsande spanska CD Tacón, som från och med nästa säsong blir Real Madrid.

– Jag har fått jättebra uppfattning både av laget, av vad klubben vill och av staden, säger Sofia Jakobsson.

Många flyttlass

Den spanska ligasäsongen har inte börjat än, men Jakobsson och Asllani har under försäsongen visat att de som lagets anfallsduo blir viktiga pjäser under klubbens första år i högstadivisionen.

– Det är ett nytt lag med många unga spelare. Men vi har fått in fem spelare som alla håller väldigt hög klass, och det kommer förmodligen komma ett par till före ligastarten. Det är klart att det är en utmaning i början, men jag vet att klubben har en stor framtid, och det är väldigt kul att vara med från början.

Under sommaren har också Linda Sembrant gått till Juventus, Amanda Ilestedt till Bayern München och Hedvig Lindahl till Wolfsburg. Nyckelspelare som Fridolina Rolfö (Wolfsburg) och Nilla Fischer (Linköping) har också nya omgivningar, men saknas under landslagssamlingen på grund av skador.

Varken Sofia Jakobsson eller Peter Gerhardsson tror att de många klubbytena kan vara negativa för landslaget.

– Om du inte har tillräckligt bra klubbmiljö så påverkar det landslaget. Men här är det ju ingen som har blivit borttvingad, utan man har bytt för att man vill till en annan klubb. I de här fallen har alla flyttat uppåt, vilket naturligtvis är positivt, säger Gerhardsson.

– Jag hoppas att det är till gagn från oss.

Fakta

Fakta: Kvalet till fotbolls-EM 2021

Kvalet till fotbolls-EM i England 2021 består av nio grupper: två innehållande sex lag och sju med fem lag. Lagen möts hemma och borta och kvalet pågår mellan den 26 augusti 2019 och den 22 september 2020.

Gruppsegrarna samt de tre bästa tvåorna går direkt till EM. Övriga sex tvåor spelar playoff i oktober 2020 om de tre sista platserna i mästerskapet.

Sverige spelar i grupp F tillsammans med Island, Ungern, Slovakien och Lettland.

Sveriges matcher:

3 september 2019: Lettland (borta)

4 oktober 2019: Ungern (b)

8 oktober 2019: Slovakien (hemma)

14 april 2020: Ungern (h)

4 juni 2020: Slovakien (b)

9 juni 2020: Island (b)

17 september 2020: Lettland (h)

22 september 2020: Island (h)

 

Övriga grupper:

Grupp A: Nederländerna, Ryssland, Slovenien, Turkiet, Kosovo, Estland.

Grupp B: Italien, Danmark, Bosnien-Hercegovina, Israel, Malta, Georgien.

Grupp C: Norge, Wales, Vitryssland, Nordirland, Färöarna.

Grupp D: Spanien, Tjeckien, Polen, Moldavien, Azerbajdzjan.

Grupp E: Skottland, Finland, Portugal, Albanien, Cypern.

Grupp G: Frankrike, Österrike, Serbien, Kazakstan, Makedonien.

Grupp H: Schweiz, Belgien, Rumänien, Kroatien, Litauen.

Grupp I: Tyskland, Ukraina, Irland, Grekland, Montenegro.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Kvalet till fotbolls-EM 2021

Målvakter: Hedvig Lindahl, Wolfsburg, Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Försvarare: Jonna Andersson, Chelsea, Ronja Aronsson, Piteå, Nathalie Björn, Rosengård, Magdalena Eriksson, Chelsea, Hanna Glas, Paris Saint-Germain, Amanda Ilestedt, Bayern München, Emma Kullberg, Örebro, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Anna Anvegård, Rosengård, Kosovare Asllani, CD Tacón, Stina Blackstenius, Linköping, Lina Hurtig, Linköping, Sofia Jakobsson, CD Tacón, Madelen Janogy, Piteå, Julia Roddar, Göteborg, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, Djurgården, Caroline Seger, Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Göteborg, Rebecka Blomqvist, Göteborg.

Visa mer...