Annons
Barometern.se/Nybro

Stora skogsbranden omringad: ”Måste bevaka i en vecka”

Branden i Klerkeboda är omringad, men inte under kontroll. Fler styrkor har kallats in och nu hoppas räddningstjänsten på att vinden mojnar.
Publicerad 28 maj 2017 • Uppdaterad 12 juni 2017

I måndags genomfördes en hyggesbränning i området. Det var den branden som blossade upp igen vid 12-tiden på söndagen. Det finns inga byggnader på det en kilometer gånger en och en halv kilometer stora området, men ett tag under söndagen var man oroliga för att byn Gillbonderyd kunde vara hotad.

– Vi lyckades styra om branden så den är utom fara just nu, säger Per Persson vid räddningstjänsten i Nybro som är skadeplatschef.

Annons

Om branden i stort säger han så här:

– Vi bygger våra system för fullt och har ringat in branden nu, men den är inte under kontroll. Det är ett väldigt stort område, svårt att greppa och otillgängligt. Just nu är vi ute och letar bra ställen att hitta vatten på. Det är också ett problem och många vattendrag har lågt vatten, säger Per Persson.

Skogsbranden härjar i nordvästra Nybro kommun och in i Kronobergs län.
Skogsbranden härjar i nordvästra Nybro kommun och in i Kronobergs län.Foto: Germund Eriksson

Branden som började i nordvästra Nybro kommun, vid Klerkeboda, har nu spridit sig över till Kronobergs län och räddningstjänsten i Kronobergs län har tagit över ansvaret för insatsen.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har begärt helikoptrar för vattenbombning, men när det blir beror på om någon finns tillgänglig. I nuläget ligger brandflyget över området och bevakar hur branden sprider sig.

– I fronten på branden brinner det fortfarande för fullt hela tiden. Förhoppningsvis mojnar vinden framåt kvällen och så blir det fuktigare i luften. Då brukar det lugna ner sig, säger Per Persson som bedömer att brandområdet kommer att behöva övervakning i minst en vecka.

Branden kom riktigt nära Gillbonderyd. Här ser man den hotande röken. Men brandkåren hann styra undan branden.
Branden kom riktigt nära Gillbonderyd. Här ser man den hotande röken. Men brandkåren hann styra undan branden.Foto: Germund Eriksson

Styrkor från bland annat Nybro, Alstermo, Målerås, Kosta och Lenhovda är med och bekämpar skogsbranden och fler kan komma att kallas in.

– En av utmaningarna nu är att hitta avlösning till alla som har jobbat från klockan 12 i dag, säger Per Persson.

Strax efter midnatt berättar Per Persson att arbetet fortskrider.

– Vi jobbar på och har precis haft avlösning på folk. Det är nya friska människor här som tar har hand om natten, säger Per Persson, stabsplatschef.

Annons

– Det lyser rött om hela skogen, så det brinner bra fortfarande. Det är inte lugnt, så vi har att göra.

Resurser från Hemvärnet deltar också i arbetet under natten.

David Isefjord
Lotta WaghornSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons