Annons

Amerikanen Oden Finlands hjälte mot USA

För ett år sedan möttes Finland och USA i JVM-final, nu handlade det om kvartsfinal.
Precis som då slutade det med seger för Finland – efter att USA-födde Joonas Oden blivit matchvinnare.
Ishockey • Publicerad 2 januari 2020
Finland jublar efter Joonas Odens (mitten) matchavgörande mål mot USA.
Finland jublar efter Joonas Odens (mitten) matchavgörande mål mot USA.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Det var dramatiskt och spännande i Vancouver den 5 januari 2019 när Finland 3–2-besegrade USA i JVM-finalen och tog sitt femte guld genom tiderna.

Ungefär lika rafflande var kvartsfinalen i Trinec i årets turnering. Det var mållöst efter två perioder, men 4.23 in i den tredje perioden satte Joonas Oden det som visade sig bli det enda och avgörande målet i powerplay. Oden? Han är född i Washington i USA och flyttade till Finland först som tolvåring i samband med att föräldrarna separerade.

Annons

– Det var inte så känslosamt. Jag är både amerikan och finländare, men jag känner mer för Finland, säger Joonas Oden, som spelar för KooKoo, till Yle.

– Det känns otroligt att göra mål mot sitt andra hemland. Det här var den hittills största matchen i min karriär.

Stolt förbundskapten

Förbundskaptenen Raimo Helminen var belåten efteråt.

– Jag kan bara vara stolt över killarna. Jag kände överraskande lite nervositet. Nu väntar en ny, riktigt tuff match men vi tror på oss själva, säger han till Yle.

– Killarna tände till automatiskt till en sådan här match. De visste exakt vad de skulle göra och vi försvarade otroligt bra. Vi kontrollerade så gott som hela matchen och det var nog ingen tvekan om vem som var bättre.

I slutet av matchen kokade det över för besvikna amerikaner, och Oliver Wahlström – som har en svensk pappa – sänkte Finlands Ville Petman med en armbågstackling i huvudet med bara några sekunder kvar att spela. Därefter bröt ett större bråk ut, innan Finland kunde jubla över den säkrade semifinalplatsen.

Kanada härnäst

Joonas Oden hoppas på en repris från förra JVM.

– Nu ska vi försöka ta hem guldet igen, säger han till Yle.

I semifinalen ställs Finland mot Kanada – där storstjärnan Alexis Lafrenière var tillbaka i spel efter knäskadan han fick i 0–6-smällen mot Ryssland, vilket gjorde att han missade de två avslutande gruppspelsmatcherna. Lafrenière – som väntas gå som etta i sommarens NHL-draft – gjorde ingen besviken i kvartsfinalen mot Slovakien. Han spelade fram lagkaptenen Barrett Hayton till 1–0 och gjorde själv 5–0-målet i 6–1-krossen.

Barrett Hayton gjorde två mål och en assist, och har nu gjort fem mål och fyra assist på fem matcher.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons