Annons

Fem till sjukhus vid stor höghusbrand

Fem personer fick föras till sjukhus vid en storbrand i ett höghus i Rågsved i södra Stockholm.
Ett 50-tal boende har påverkats av branden som hade kraftig rökutveckling.
– Vi hittade två barn som vi hjälpte ut, säger Kurt Johnsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.
Stockholm • Publicerad 21 januari 2018
Foto: Fredrik Persson/TT

Branden kunde släckas under natten och räddningstjänsten håller på att ventilera ut röken.

– Fastigheten är utrymd. Det enda vi gör nu är att leta så att det inte pyr någonstans i konstruktionen, säger Kurt Johnsson.

Annons

Det var en mycket omfattande brand. Det brann på våning två och röken spred sig i hela det åtta våningar höga huset. Räddningstjänsten hjälpte personer ut ur huset med stege.

Människor som väcktes fick fly i bara nattkläderna ut i den kyliga natten.

Inledningsvis fick de evakueras till en SL-buss. Nu håller Folkets hus i Rågsved öppet för dem som har drabbats av branden.

Räddningstjänsten var på plats med personal från fem brandstationer och yttre ledningsenheter.

– Det var lite kaos i början där eftersom det var så många lägenheter påverkade av röken. Vi var tvungna att söka igenom våningsplan efter våningsplan, säger Kurt Johnsson vid Storstockholms räddningscentral.

Larmet kom vid 23.30-tiden. Ett 50-tal boende har påverkats av branden.

– Av dessa 50 har fem skadade förts till sjukhus. Sedan finns det ytterligare personer som har besvär av rök men som inte har förts till sjukhus i nuläget, säger Fredrik Nylén, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Han vet inte hur skadade de fem människorna är.

När branden bröt ut låg människor och sov.

– Alla har inte vaknat och vi bryter oss in i flera lägenheter. Det är en omfattande brand med många skadade och vi hjälper till att ta hand om dem, några är svårare skadade, sade Carina Andersson vakthavande befäl på polisen i Stockholm, vid midnatt till Dagens Nyheter.

Annons

Ett stort område har spärrats av kring fastigheten.

Platsen kommer så småningom att undersökas av polisens tekniker. En förundersökning har inletts, som just nu rubriceras som grov allmänfarlig vårdslöshet. Det finns ingen misstänkt.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons