Fakta om bröst

Nyheter Artikeln publicerades

KORTKORT OM BH:
På stora underklädesavdelningar finns förhoppningsvis AA 65-F 105
Mest sålda storleken: B 75-80
Modeller: balconette, halvkupa, helkupa, mjuk, push-up, t-shirt... Modellerna finns vadderade, med gelefyllning, plats för extra kuddar, med avtagbara band? valmöjligheterna är oändliga.
Mest sålda modellen på Lindex: vita, släta bh:ar med byglar
Prioritering vid köp: bekväma
Varje kvinna beräknas köpa cirka 2-3 bh:ar/år
Pris: från femtiolappen till flera hundralappar
Kvinnorna med störst bröst i Europa finns i England enligt bh-tillverkaren Triumph. En tredjedel av alla bh:ar som säljs till kvinnor mellan 30 och 39 i England är D, E eller F-kupor. Minst bröst i Europa har svenskorna och österrikiskorna.

KORTKORT BH-HISTORIK
2000 f Kr: BH i djurhud.
1500 f Kr-1800-talet: Hårt snörda korsetter var symbol för status, medan bondflickornas lösa bröst gjorde att de kunde andas fritt.
1940-talet: Blev det intressant med sexiga underkläder.
1960- och 70-talet: Kvinnorna gjorde sig fria från mansväldet genom att bränna sina BH:ar.
1980-talet: Sportiga underkläder med breda resårer.
2000-talet: Vita eller svarta bygelbh:ar men brösten kan lika gärna få hänga utan hållare.

BRÖSTOPERATIONER
Varje dag förstorar cirka tio svenska kvinnor brösten. 50 000 har opererat in silikonimplantat i Sverige sedan 1965. Enligt en undersökning i Amelia kan 56 procent tänka sig att göra en skönhetsoperation, av dessa ville 12 procent förstora brösten.

Landstinget i Kalmar
Utför: till största delen bröstförstoringar på människor som är opererade för cancer, om landstinget hinner med hjälper man även storbröstade kvinnor med rygg- och nackbesvär.
Krav: för bröstförstoringar krävs att personen inte har några bröst, för bröstförminskningar krävs att brösten är minst 28 cm från halsgropen och att patienten inte väger mer än 20% över normalvikt. Personen måste vara färdigväxt.
Väntetid: för cancerpatienter från ett par månader till ett halvår, för övriga gäller flera års väntetid.
Antal operationer på länssjukhuset i Kalmar: 30 operationer/år
Råd: om patienten inte vill vänta på operation så kan man undersöka om kön kan vara kortare i Oskarshamn eller Västervik. Det finns inget samarbete med privata plastikkirurger.


Privata kliniker
Utför: förminskningar, förstoringar, lyft och rekonstruktioner.
Kostnad: för förminskningar och rekonstruktioner kan landstinget betala om man uppfyller vissa krav. I övrigt kostar förstoringar, förminskningar och lyft cirka 30 000 kronor.
Vanligaste orsaken till operation: att personen har ett besvär eller ett komplex över sina bröst och vill göra en förstoring eller förminskning.
Krav: att man är myndig
Väntetid: är svårt att säga en generell tid, men ett mått att gå efter är cirka tre månader.
Vilken klinik ska man välja: Det är värt att tänka på hur länge kliniken funnits, vilket anseende den har, vilken kompetens som finns på kliniken.
Komplikationer som kan uppstå av operationer: blödningar, infektioner, proteserna kan hamna fel, det förekommer i några fall kapselbildning som innebär att bröstet blir hårt.
Återbesök: om en förstoring är till belåtenhet ska det hålla livet ut om inte protesen halkar snett.