Annons

EU sjunger ut sommartiden?

EU-länderna kan snart säga hej då till sommartiden – åtminstone om en allt större mängd parlamentsledamöter får som de vill.
I dag debatteras om att kräva åtgärder från EU-kommissionen.
EU • Publicerad 8 februari 2018
Cecilia Wikström (L) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
Cecilia Wikström (L) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Frågan om att slopa sommartiden är framför allt ett finländskt initiativ, där en stor namninsamling i riksdagen ledde till att ärendet officiellt togs upp i Bryssel i december.

Men även i EU-parlamentet har sommartiden blivit ett allt vanligare samtalsämne.

Annons

Nu på morgonen väntar debatt mellan parlamentsledamöterna varpå man vid lunchtid ska rösta om att be EU-kommissionen utreda frågan och komma med lämpligt förslag.

Som ordförande i parlamentets petitionsutskott – dit allmänhetens åsikter skickas – märker svenska Cecilia Wikström (L) av intresset.

– Åh Gud vad mycket! Det finns ingen fråga som har engagerat så många människor runt om i EU som den. Jag har tagit emot i mitt utskott en framställning från Nederländerna med 40 000 signaturer. Från Finland är det ett initiativ med 70 000. Och vi har tagit emot ungefär 100 framställningar, förklarar Wikström.

– Jag har aldrig under mina nio år haft någon fråga som har rört upp så mycket känslor.

Wikström är en av dem som gärna vill bli av med det årliga tidsomställandet.

– En del människor är känsliga för dygnsrytm och omställningar av tid och då måste man respektera det. Nu finns det ju också sedan förra året bevis på det här. Vetenskap och beprövad erfarenhet säger att det här är dåligt för människor som är känsliga. Då tycker jag att politiken ska ta lärdom av det. Då får man ändra sig, säger hon.

Redan till i år lär dock inget hinna ändras. Men kanske till 2019.

– Jag skulle kunna tänka att allt kan vara klart inom ett halvår eller ett år, säger Cecilia Wikström.

KB/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons