Annons

EU bötfäller fem storbanker

EU har utfärdat böter för fem storbanker på 1,07 miljarder euro, motsvarande 11,5 miljarder kronor. Enligt EU ska de berörda bankerna ha ingått i två karteller som under långa perioder ägnade sig åt att rigga kurser på valutamarknaden.
Ekonomi • Publicerad 16 maj 2019
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager slår till med mångmiljardböter mot fem storbanker för kartellbildning på valutamarknaden. Arkivbild.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager slår till med mångmiljardböter mot fem storbanker för kartellbildning på valutamarknaden. Arkivbild.Foto: Thierry Monasse

De bötfällda bankerna, vars anställda ska ha använt olika chattforum för att rigga valutakurser, är brittiska Barclays och Royal Bank of Scotland, japanska MUFG och amerikanska Citigroup och JP Morgan.

Schweiziska UBS undkom böter då de agerat visselblåsare och varslat EU-kommissionen om två karteller för att rigga valutakurser.

Annons

"Kommissionen kommer inte att tolerera bedrägligt beteende i någon sektor på finansmarknaden. Dessa bankers beteende har undergrävt hela sektorns integritet på bekostnad av Europas ekonomi och konsumenter", skriver EU-kommissionären Margrethe Vestager i en kommentar.

Kronan är en av de valutor vars kurs har manipulerats av kartellerna. Andra berörda valutor är norska och danska kronor, euron, det brittiska pundet, den japanska yenen, schweizerfrancen och dollar från USA, Kanada och Australien och Nya Zeeland.

En av kartellerna vars medlemmar nu har bötfällts kallades "Three Way Banana Split" och pågick från december 2007 till januari 2013. Den andra kartellen, kallad "Essex Express" pågick från december 2009 till juli 2012.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons