St Louis ilska efter Karlssons avgörande mål

Erik Karlsson hade inte gjort mål i NHL-ishockeyn på nästan fem månader.
Då blev svensken tvåmålsskytt och matchhjälte i den tredje Stanley Cup-semifinalen borta mot St Louis.
Stjärnbackens 5–4-mål skapade reaktioner efter ett handpass.
Ishockey • Publicerad 16 maj 2019
Erik Karlsson, tvåa från höger, efter sitt avgörande 5–4-mål i förlängningen av den tredje Stanley Cup-semifinalen borta mot St Louis.Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Erik Karlsson avgjorde matchen 5.23 in i förlängningen i St Louis. I upprinnelsen till målet blev det ett hopslag mellan San Jose-forwarden Timo Meiers och St Louis-backen Colton Paraykos klubbor, samtidigt som Meier föll och pucken flög upp i luften.

Schweizaren Meier, sittandes på knä isen, fick pucken tillbaka ovanifrån och passade då fram den till Gustav Nyquist – med högerhanden. Nyquist spelade sedan fram till Erik Karlsson som satte 5–4-målet vilket gav San Jose en 2–1-ledning i matchserien i bäst av sju.

– Jag såg inte riktigt. Gustav fick den pucken precis framför kassen och jag såg till att göra mig fri. Men jag har inte sett reprisen, säger Erik Karlsson om den matchavgörande situationen, enligt NHL:s webbplats.

St Louis målvakt Jordan Binnington protesterade tydligt efter målet, som domarna godkände.

– Alltså... ja, det var en handpassning, men vi ska försöka blicka framåt och ligan kommer att ta hand om det på samma sätt som de gjort hittills i slutspelet. Det är oacceptabelt, men okej, säger St Louis forward David Perron, enligt TSN.

31 mållösa matcher

28-årige Karlsson, som inför det tredje semifinalmötet inte hade gjort mål på 31 matcher och var mållös sedan 29 december, bröt den långa måltorkan när svensken satte matchens 1–0-mål.

13.37 in i första perioden sköt stjärnbacken in ett handledsskott bakom en skymd Jordan Binnington. Drygt tre minuter senare utökade Joe Thornton bortalagets ledning till 2–0.

I andra perioden tog St Louis grepp om matchen. Först reducerade Alexander Steen till 2–1. Och efter ytterligare ett St Louis-mål av Thornton (3–1) hämtade hemmalaget inte bara ikapp utan gick även om och ledde med 4–3 inför den tredje perioden.

"Rättvis match"

Med bara drygt en minut kvar av ordinarie tid kvitterade San Joses Logan Couture, NHL-slutspelet poängkung med 20 poäng, och matchen gick till förlängning där Karlsson avgjorde.

– Jag tycker att vi förtjänade att vinna den här matchen. Till sist tycker jag att inget av lagen drog det kortaste strået vid något av domsluten där ute och att det var en rättvis match, säger Erik Karlsson, enligt TSN.

Lagen möts nästa gång natten mot lördag svensk tid, även då i St Louis.

Rättad: I en tidigare version av den här texten stod det fel antal matcher på Karlssons mållösa svit. Rätt ska vara 31.