Eric Ciardi: ”Det här valet handlar mycket om att stå upp för demokratin”

Kalmar Artikeln publicerades
Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i EU-valet i Kalmar län.
Foto: Mats Holmertz
Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i EU-valet i Kalmar län.

Europafrågor har alltid intresserat Eric Ciardi. Men nu blir det intresset politik. Eric Ciardi är Centerpartiets toppkandidat i Kalmar län. Nu ska han övertyga länsinvånarna att rösta i EU-valet och då helst på Centerpartiet.

1. Varför kandiderar du till EU-valet?

– Jag har alltid varit intresserad av Europa och EU. För mig som har en pappa med rötter i Italien är EU ett viktigt fredsprojekt, ett lyckat fredsprojekt. Jag tycker det ska bli spännande att vara en del av EU-politiken här på hemmaplan.

2. Vilka EU-frågor är viktigast för dig personligen?

– Framför allt EU:s fria rörligheter. Att vi kan handla, resa och sprida kunskap mellan länder är något viktigt vi måste värna om. Men självklart är också klimat- och miljöfrågorna viktiga, där behövs det gränsöverskridande samarbete för att hitta lösningar.

3. Varför är just de frågorna viktiga?

– Klimatkrisen är en stor fråga som är viktig både för mig och för Centerpartiet. Det är ett växande problem vi måste arbeta med och hitta lösningar på. Sedan är det viktigt för mig att kunna resa fritt inom EU och att ungdomar kan studera eller arbeta i andra EU-länder.

4. Vad gör ditt parti för att driva de här frågorna?

– För Centerpartiet är demokrati- och frihetsfrågorna väldigt viktiga. Att stå upp för demokratin är ju också ett sätt att motverka den nationalism och populism som växer inom EU just nu. Jag tycker det här valet handlar mycket om att stå upp för demokratin.

5. Hur ska du få fler att gå och rösta, få dem att tycka att EU är viktigt?

– Jag vill synas mycket, vara ute och prata EU-politik och Europa med människor. Sedan hoppas jag att jag på ett lite pedagogiskt sätt kan förklara varför EU är viktigt för oss här hemma i Kalmar län. Att de beslut som tas i Bryssel, inte minst de ekonomiska, direkt påverkar oss. Vi är ett exportlän, de varor som produceras här säljs till stor del inom EU, därför behövs, exempelvis, en bra handelspolitik.

6. Brexit är en het EU-fråga, vad anser du om detta?

– Hela Brexit och allt det som hänt är bara så tråkigt, det känns inte bra. Ett Brexit skulle inte vara bra för Storbritannien och det skulle inte vara bra för EU. Ibland undrar jag om britterna riktigt förstod vad det var de röstade om. Det känns inte riktigt så nu i efterhand.

7. Har ditt parti ändrat inställning till EU de senaste åren?

– Nej, det tycker jag inte, i alla fall inte på något stort och förändrande sätt. Vi är som parti positivt till EU när det gäller de stora och gränsöverskridande politikområdena. Men vi slår också vakt om att det finns många frågor som bättre hanteras hemma på nationell nivå. Den inställningen har vi haft under många år.

8. Är du orolig för att extrempartier, höger och vänster, ska få ett avgörande inflytande i EU-parlamentet?

– Som jag sa följer jag det politiska livet i Italien ganska noga. Den utveckling som har skett där gör mig orolig. Framgångarna för de nationalistiska partierna väcker oro. Samtidigt ser jag ju att nationalisterna, inte minst på EU-nivå är väldigt splittrade. Jag tror inte de kan enas tillräckligt för att kunna få ett stort och verkligt inflytande i EU-parlamentet.

9. Vilka frågor EU-frågor anser du vara viktigast för Kalmar län?

– Naturligtvis är EU:s jordbrukspolitik en fråga som är speciell för Kalmar län, de beslut som tas gällande jordbruksbudgeten är viktiga. Men i övrigt tycker jag att det handlar om samma frågor som jag talat om tidigare. Miljö-, klimat- och handelspolitik är viktiga för EU, Sverige och för Kalmar län. Jag tycker också det är viktigt att vi här även fortsättningsvis kan få del av EU:s regionala stöd, de har varit väldigt positiva för oss på många sätt.

Eric Ciardis (C)
Foto: Mats Holmertz
Eric Ciardis (C)

Vem är

Eric Ciardi

Namn: Eric Ciardi

Ålder: 45 år

Familj: Ja, sambo och i princip utflugna bonusbarn.

Bor: I Kalmar.

Yrke: Projektutvecklare.

Ser på TV: Gärna serier, maffiaserier, Gomorrah är ett exempel, gillar jag mycket, sedan titta jag på mycket nyhets och debattprogram.

Senaste biobesöket: "La grande belezza" eller "Den stora skönheten" på svenska, var nog den senaste filmen jag såg på bio. I alla fall vad jag minns

Hobbies: Jag tränar gärna och politik är ju en hobby för mig, sedan spelar jag mandolin i ett band.

Vad gör du en ledig dag? Egentligen ingenting, är jag ledig gillar jag att bara skrota runt och pyssla lite med något.

Vad har du för oväntad/okänd talang? Jag kan, fast jag var bättre förr, dansa kosackdans.

Plats på EU-valsedeln: 14:e

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.