Annons

Energidrakar kapar elpris – Vattenfall tvekar

Hundratusentals elkunder får prissänkningar på uppemot flera tusenlappar per år när två av energidrakarna nu har sänkt elnätspriset, enligt de nya reglerna.
Men Vattenfalls kunder får vänta.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2020
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år.
Elnätskostnaden sjunker för de flesta i år.Foto: Fredrik Sandberg / TT
Den rejält fördyrade eldistributionen vänder ner för de flesta. Arkivbild.
Den rejält fördyrade eldistributionen vänder ner för de flesta. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inför valet 2018 lovade S-regeringen hushållskunder ordentligt lägre elnätspriser i samband med att lagar och förordningar skruvades åt. Detta för att hindra att elnätsföretagen kunde fortsätta att höja priserna rejält som de hade gjort under ett flertal år.

Energimarknadsinspektionen (EI) lade enligt de nya reglerna fast bolagens sänkta intäktsramar under hösten – något som i sin tur kommer att pressa priserna gentemot hushåll och företag för perioden 2020 till 2023.

Cirka tio procent

Annons

Eon och Ellevio har följaktligen sänkt priserna med runt tio procent, från 1 januari respektive 1 februari, även om det skiljer mycket åt mellan regioner och landsdelar. Ellevio, med sina nära 900 000 hushållskunder, sänker som mest med 24 procent i Värmland, men bara med 2–3 procent i Stockholmsområdet i en plan att utjämna prisskillnaderna i landet.

Vattenfall däremot, duckar än så länge på beskedet om när det blir några prissänkningar.

– Vi har inte tagit några beslut ännu om hur och när sänkningarna ska genomföras, säger Eva Vitell, marknadschef på Vattenfall Eldistribution.

Hur länge ett sånt besked dröjer, vill hon inte svara på. Men att Vattenfall avvaktar har, enligt henne, inget att göra med att bolaget liksom nästan alla andra hundratalet elbolag har överklagat EI:s beslut om de lägre intäktsramarna – domstolsprocesser som precis som tidigare år kan komma att dra ut på tiden ordentligt.

Fler faktorer

Men Tony Rosten, biträdande generaldirektör på EI, tror ändå att överklagandeprocesserna ska gå snabbare nu – reglerna har blivit tydligare.

Fast eldistributörerna är inte lika övertygade. Eva Vitell på Vattenfall anser att regeringen och myndigheten detaljreglerar bolagens möjlighet till avkastning alldeles för mycket.

– Det riskerar ge en alldeles för svängig prisutveckling, säger hon.

Hon pekar även på andra faktorer som måste vägas in i prisbilden. I höstas höjde Svenska Kraftnät priserna kraftigt. Dessutom överväger Vattenfall, liksom andra ägare av elkablar, att övergå till att ta betalt för när man använder elen, så kallade effekttariffer.

Enligt bland andra Ellevio kommer de nya, för elbolagen sämre reglerna att minska möjligheten att investera i nya elnät.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons