Annons

"Diplomatisk vandalism" bakom USA:s avhopp

Den diplomatläcka som tvingat Storbritanniens ambassadör i Washington att avgå fortsätter att skapa rubriker.
Nu avslöjar brittiska medier vad ex-diplomaten Kim Darroch ansåg om USA:s beslut att lämna Iranavtalet: "Diplomatisk vandalism".
Storbritannien • Publicerad 14 juli 2019
Storbritanniens dåvarande utrikesminister Boris Johnson besökte i maj 2018 USA för att övertala landet att inte lämna Iranavtalet, och träffade bland annat sin amerikanske kollega Mike Pompeo. Arkivbild.
Storbritanniens dåvarande utrikesminister Boris Johnson besökte i maj 2018 USA för att övertala landet att inte lämna Iranavtalet, och träffade bland annat sin amerikanske kollega Mike Pompeo. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Storbritanniens tidigare USA-ambassadör Kim Darroch lämnade i veckan sin befattning sedan läckta diplomatanteckningar visade att han beskrivit USA:s president Donald Trump som "oduglig". Men exdiplomaten fortsätter att dominera nyhetsflödet.

Tidningen publicerar nu diplomatpost från Darroch till den dåvarande utrikesministern Boris Johnson. Meddelandena sändes strax efter det att Johnson besökt Washington där han desperat försökt – men misslyckats – övertala president Donald Trumps regering att inte lämna kärnteknikavtalet med Iran.

"Personliga skäl"

Annons

"Jag är tacksam för att du kom med så kort varsel och tog dig an ett så fullspäckat program", skrev Darroch innan han gav sin personliga syn på vad som egentligen motiverade det amerikanska beslutet:

"Regeringen är inställd på att begå diplomatisk vandalism, till synes av ideologiska och personliga skäl – det var Obamas avtal."

Bara timmar efter det att telegrammet gått iväg, den 8 maj 2018, fattade USA det formella beslutet att lämna Iranavtalet.

"Sedvanligt överdrivet"

"Efter ett sedvanligt överdrivet uttalande om den 'mordiska' iranska regimens natur undertecknade Trump ett memorandum om att påbörja processen", kommenterade Darroch resignerat i ytterligare ett meddelande.

Mail on Sundays senaste publicering kommer bara två dagar efter det att Londonpolisens varnat för att medier som publicerar sekretessbelagt material riskerar åtal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons