"Det har irriterat mig i många år"

Fotboll Artikeln publicerades
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson intervjuad i Visby inför fotbollslandslagets EM-kvalpremiär borta mot Lettland.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson intervjuad i Visby inför fotbollslandslagets EM-kvalpremiär borta mot Lettland.

Sveriges fotbollsdamer har allting att förlora i EM-kvalpremiären mot Lettland.

Det är toppen, tycker förbundskapten Peter Gerhardsson.

För många var sommarens svenska VM-brons en stor skräll. Men Peter Gerhardsson visste vad laget kunde, och så här i efterhand tänker han att det kunde ha gått ännu bättre.

– Efter de resultaten som vi gjorde inför VM, speciellt mot lagen som var rankade högre än oss, så kände vi att vi hade möjlighet att gå hela vägen i VM. Efteråt känner vi fortfarande att vi hade kunnat stå högst upp. Det var små marginaler mot Nederländerna (i semifinalen), och i en final mot USA hade vi kunnat göra det. Nu blev det inte så, men att ha den känslan, att det kan bära väldigt långt, är väldigt skönt, säger Gerhardsson.

93:a i världen

På söndag reser landslaget från uppladdningslägret på Gotland till lettiska Liepaja för starten av kvalet till EM 2021. Sverige hade oavsett VM-resultat varit stor favorit borta mot Lettland, rankat 93:a i världen. Men efter bronset får det svenska laget finna sig i att framöver ses som ett av hela kvalets bästa lag.

Den pressen omfamnar Peter Gerhardsson varmt.

– Det är kul. Någonstans är det ett bevis på att vi har gjort något. Om man är favorit så bygger det på vad man har gjort. Och om man ska nå riktigt långt måste man gilla de situationerna. Man måste gilla att vara favorit.

– Jag gillar inte den där underdogmentaliteten som finns ibland, att man säger att Sverige bara är bra på att slå ur underläge. Det har irriterat mig i många, många år. Man tar inte nästa steg om man tänker så.

Isländsk premiärseger

I Sveriges kvalgrupp ingår också Island, Ungern och Slovakien. Mycket tyder på att isländskorna blir det största hotet, inte minst efter torsdagens inledande 4–1-seger mot Ungern.

Men att redan nu börja fundera på eventuellt avgörande matcher mot Island nästa år är farligt, säger Gerhardsson. Nu gäller det att slå Lettland, och helst med flera mål.

– Vi har bra koll på Lettland och de har två–tre riktigt bra spelare, det är sådant som kan ställa till det.

– Det är viktigt att vinna i första hand. Men sedan är det också alltid viktigt att göra så många mål som man över huvud taget kan. Om man har 2–0 så gäller det att göra 3–0, och inte att det blir 2–1. För man vet aldrig vad målen innebär.

Fakta

Fakta: Sveriges kvalmotståndare

Island

Världsrankning: 17

Kommentar: Missade VM i Frankrike trots ett imponerande kval. Island slog bland annat Tyskland på bortaplan, och var sedan snöpligt nära att nå playoff. En missad straff på tilläggstid i sista kvalmatchen var allt som stoppade Island från att kvala vidare.

Inledde EM-kvalet genom att slå Ungern hemma med 4–1 i torsdags.

 

Ungern

Världsrankning: 45

Kommentar: Sverige har bra koll på Ungern efter att ha varit i samma VM-kvalgrupp senast. Då blev det två svenska segrar (5–0 hemma, 4–1 borta), men framför allt på bortaplan hade Sverige det ganska kämpigt och matchen avgjordes inte förrän i slutminuterna. Mycket ansvar ligger på Wolfsburgstjärnan Zsanett Jakabfis axlar.

 

Slovakien

Världsrankning: 47

Kommentar: Slutade sist i sin VM-kvalgrupp och har aldrig kvalat in till ett stort mästerskap. Sverige vann också båda matcherna när lagen möttes i det förra EM-kvalet (2–1 hemma, 3–0 borta). Det finns dock individuell skicklighet i laget, bland annat genom Bayern München-mittfältaren Dominika Skorvánková.

 

Lettland

Världsrankning: 93

Kommentar: Har de senaste åren mest mött sämre motstånd i förkval till mästerskapskvalen. Sverige har bara mött Lettland vid två tillfällen, och det är längesedan. I kvalet till EM 1995 var det stor klasskillnad, och Sverige vann matcherna med 9–0 och 5–0. Laget består bara av inhemska spelare, där målvakten Marija Ibragimova och unga mittfältaren Karlina Miksone (född 2000) sticker ut.

Visa mer...