Annons

"Det andas Greta-effekt"

De grönas framgångar i EU-valet beror dels på att klimatfrågor står högt på agendan, dels på att partierna profilerat sig som motståndare till högerpopulismen.
Det tror statsvetaren Sofie Blombäck, som forskar om val till Europaparlamentet.
EU-valet (TT) • Publicerad 27 maj 2019
Greta Thunberg och demonstrationerna som följt efter hennes skolstrejk kan ha lett till gröna partiers framgång i valet.
Greta Thunberg och demonstrationerna som följt efter hennes skolstrejk kan ha lett till gröna partiers framgång i valet.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Att miljöfrågan kommit upp på dagordningen lär hjälpa de gröna partierna. Jag hörde nyss en intervju med en representant för De gröna i Tyskland, som nämnde Fridays for future-demonstrationerna i Berlin. Det andas Greta-effekt, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, som samtidigt understryker att man måste invänta mer grundliga undersökningar av väljarbeteenden.

Om de gröna partierna har gått bättre än väntat är resultatet mer svårtolkat när det gäller de högerpopulistiska och högerextrema partierna. Flera har gått sämre än väntat, konstaterar Blombäck.

Annons

– Nationell samling i Frankrike gör inte sitt bästa val till Europaparlamentet. Frihetspartiet i Nederländerna ser ut att bli helt utan mandat. Det är en väldigt blandad bild. Det som blir avgörande är hur mycket de här partierna vill och förmår samarbeta. De har ju traditionellt varit väldigt splittrade, säger hon.

En tredje trend är de stora, traditionella partiernas tillbakagång. Högergruppen EPP backar från 216 till 178 mandat enligt den första sammantagna prognosen, medan socialdemokratiska S&D får 152 platser i parlamentet, jämfört med 185 i det utgående. Mot den bakgrunden kan liberala Alde, som går starkt framåt från 69 till 108 mandat, få en viktig roll som samarbetspartner.

– De är ju fortfarande klart mindre än EPP och S&D, men börjar närma sig. Man kan nästan prata om tre stora partigrupper nu, säger Blombäck.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons