Annons

De får Maria Bonnier Dahlin-stipendiet

Konst • Publicerad 22 augusti 2019
Olof Marsja och Iris Smeds är årets mottagare av Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendium. Den 4 december ställs deras verk ut på Bonniers konsthall i Stockholm. Arkivbild.
Olof Marsja och Iris Smeds är årets mottagare av Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendium. Den 4 december ställs deras verk ut på Bonniers konsthall i Stockholm. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/Scanpix/TT

Konstnärerna Olof Marsja och Iris Smeds är årets mottagare av Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendium.

De båda konstnärerna erhåller en prissumma på 100 000 kronor vardera och får ställa ut på Bonniers konsthall i Stockholm från den 4 december.

Annons

“Med humor och stort allvar låter Olof Marsja olika material och former mötas i ambivalenta och skavande konstellationer. Likt en trickster gäckar han kategorier som bildkonst, konsthantverk, tradition och samtid", lyder en del av juryns motivering.

Om Iris Smeds skriver juryn att "i hennes surrealistiska bildvärldar framträder ett radikalt ifrågasättande av hur vi bygger världen omkring oss och det djupt absurda i människans tillvaro. Iris Smeds övertygar oss om konstens motståndskraft med sitt konstnärskap som följer sin egen natur.”

Maria Bonnier Dahlins stiftelse delar årligen ut stipendium till unga svenska konstnärer för att stötta dem i deras arbete.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons