Annons

Damberg vill inte ge detaljer om vapenstöld

Regeringskansliet har agerat efter avslöjandena om vapenstölder i Regeringskansliet, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Han vill dock inte säga vad för slags åtgärder man vidtagit.
Politik • Publicerad 16 januari 2020
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte ge några detaljer om vapenstölderna i Regeringskansliet. Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte ge några detaljer om vapenstölderna i Regeringskansliet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I november avslöjade Dagens Juridik att ett flertal pistoler och ammunition stulits från Regeringskansliets lokaler. En person är misstänkt för en av stölderna men något åtal har inte väckts.

På torsdagen svarade Damberg på en interpellation av Mikael Oscarsson (KD) som var ställd till statsminister Stefan Löfven om hur han har agerat för att förhindra fler vapenstölder.

Annons

– Vapen ska inte kunna försvinna från Regeringskansliets lokaler. Att vapen har försvunnit från bevakningsföretaget är självklart mycket allvarligt och det inträffade utreds nu av polisen, säger Damberg.

Varken kan eller vill

Enligt honom har Regeringskansliet haft en dialog med bevakningsföretaget och olika åtgärder har vidtagits.

– Eftersom säkerhetsarbetet i Regeringskansliet omfattas av sekretess kan jag inte gå in på några närmare detaljer om vilka dessa åtgärder är, säger Damberg.

Oscarsson försökte få svar på en rad detaljerade frågor om bland annat mängden vapen, men Damberg svarade att han varken kunde eller ville svara på frågorna, eftersom det handlar om skyddsvärd information om skyddet för statsledningen. Att röja uppgifterna skulle kunna vara ett brott mot tystnadsplikten, enligt Damberg.

Är kritisk

Mikael Oscarsson (KD) var inte helt nöjd med inrikesministerns svar.

– Frågan är här varför regeringen och Regeringskansliet avhänt sig sin möjlighet att besluta om enskilda skyddsvakter är lämpliga för uppdrag i Regeringskansliet, säger Oscarsson till TT.

Han är kritisk till att man nöjt sig med den prövning som länsstyrelsen gör och inte gjort en prövning enligt säkerhetsskyddslagen.

– Ett beslut från länsstyrelsen gäller dessutom för viss tid, upp till fem år. En säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen ska uppdateras löpande vilket gör att nya brister ska kunna upptäckas snabbare och säkerhetsklassningen dras in, säger Mikael Oscarsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons