Christiansen klev fram igen för Malmö FF

När ett dominant Malmö FF jagade segern klev Anders Christiansen fram.
Med ett distansskott sköt dansken bort MFF:s Sundsvallsspöke – 28-åringens tredje matchavgörande mål för säsongen.
Fotboll • Publicerad 28 maj 2019
Malmös Anders Christiansen jublar efter sitt matchavgörande 2–1-mål mot Sundsvall.Foto: Andreas Hillergren/TT

Malmö FF:s spelmotor Anders Christiansen har varvat upp ordentligt och har nu gjort mål i sina fyra senaste allsvenska matcher. Tre av dem har varit matchavgörande.

– Det är härligt att bidra med mål också. Jag tycker att jag kommer fram till chanser, men de gick inte in i början av säsongen. Det har bara varit att hålla fokus på att de ska gå in, säger Christiansen.

Hans första allsvenska mål för säsongen betydde 2–1 hemma mot Elfsborg (4–1-seger) den 12 maj. Christiansen var sedan avstängd mot IFK Göteborg (0–0), men väl tillbaka på planen gjorde han matchens enda mål mot Kalmar.

"Bara fantastiskt"

Senast spikade 28-åringen MFF:s seger mot Eskilstuna till 5–0 och nu skickade han in 2–1-målet från distans hemma mot Sundsvall i den 77:e minuten.

– Ibland går de in och ibland inte. Det var bara fantastiskt. Jag tror att den tar på någon försvarsspelare, om jag ska vara ärlig.

Sundsvall är det enda laget som har besegrat serieledaren MFF den här säsongen. I den andra omgången vann laget hemma i Medelpad med 3–1. I fjol slutade dessutom båda matcherna oavgjort.

Nu var dock Malmö i princip överlägset.

– Malmö är Sveriges klart bästa lag just nu. Det är en välförtjänt seger, säger Sundsvallstränaren Joel Cedergren.

Framför allt dominerade hemmalaget stort under matchens första halvtimme, men istället tog Sundsvall chockartat ledningen när den MFF-fostrade Pa Konate fick öppen gata efter ett misstag i backlinjen. Konate firade stillsamt med tanke på alla år i Malmödressen.

– Det var lite blandade känslor. Jag kunde inte fira riktigt som jag ville, säger Pa Konate.

Kvitteringen kom strax innan paus när Carlos Gracia olyckligt styrde ett inspel i eget mål och i andra halvlek klev lagets matchvinnare Anders Christiansen fram.

– Det hade varit tungt att stå här med en poäng efter den här matchen, säger Christiansen.

21 segrar för Rösler

För tysken Uwe Rösler – som tog över MFF i somras – var mötet med Sundsvall hans 30:e allsvenska match som tränare. Hans facit är imponerande. Under 50-åringens ledarskap har det blivit 21 segrar, 7 oavgjorda och blott 2 förluster, vilket ger 70 poäng under en "hel" allsvensk säsong.

Malmö leder nu allsvenskan med sex poäng, men har en match mer spelad än toppkonkurrenterna. Vårsäsongen avslutas med Skånederby borta mot Helsingborg på söndag. För Sundsvall väntar Östersund på bortaplan på lördag.