Centerns förtroenderåd säger ja till Löfven

Politik (TT) Artikeln publicerades
Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Centerledaren Annie Lööf.

Även Centerns förtroenderåd säger ja till överenskommelsen med S och MP och till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Nu börjar en prövande tid när Socialdemokraterna ska visa att de kan samarbeta med andra partier, säger C-ledaren Annie Lööf.

-Vi kommer att vara stentuffa och en nagel i ögat. Det här är ett eldprov för Socialdemokraterna för hur de ser på andra partier, säger Lööf om uppgörelsen.

Samtidigt säger hon sig ha förtroende för S-ledaren.

-Jag litar på Stefan Löfven och att han håller vad han lovar.

Lööf säger att partiet, trots budgetsamarbetet, nu går i "liberal opposition".

-Men vi krokar av Vänsterpartiet från inflytande över regeringspolitiken och vi går själva in, säger hon.

Trots budgetsamarbetet som ska löpa på kommer C inte att ha några tjänstemän placerade i regeringskansliet, säger Lööf. Hon kallar samarbetet för "begränsat".

Motsättningar kvar

Inom frågor som försvaret, Nato, utrikespolitiken och på många andra politikområden är motsättningarna med S kvar, säger Lööf.

-Så på många olika områden kommer det att finnas utrymme att vara en liberal oppositionskraft.

Hon svarar inte på vad som händer om Liberalernas partiråd säger nej på söndagen, men tillägger:

-Jag hoppas att Liberalerna landar i den här lösningen.

Liberalerna kvar

Samtidigt sitter fortfarande Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse för att ta ställning till en rekommendation till partirådet som avgör frågan på söndag. Det var splittrade ledamöter som anlände till mötet på lördagen. Partiledaren Jan Björklund smet in bakvägen förbi alla journalister.

-Jag tycker att uppgörelsen i sak är precis det rätta vi kan göra för vårt land i det här läget, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till TT.

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson är av en helt annan uppfattning.

-Partiet kommer nu att ta den röda vägen eller den blåa vägen. Jag tycker att vi ska ta den blåa vägen, säger Pehrson, som tycker att det är alldeles för många frågor i uppgörelsen med S som begravs i utredningar.

Risk att förlama

-De motsättningar som finns mellan regeringen och dess två stödpartier riskerar att förlama verksamheten. Det är väl ingen som tror att Socialdemokraterna tycker att det här är bra. De har bara en idé: ta makten och behålla den, säger han.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är på samma linje som Johan Pehrson.

-De liberala förslag som vi har fått igenom hade vi fått igenom med Ulf Kristersson också om vi bara hade förhandlat. Regeringsfrågan är i ett mycket oklart läge. Dels vet vi inte hur Vänsterpartiet röstar, dels har vi vårt partiråd i morgon som avgör detta, säger han till TT.

Veteranen Barbro Westerholm är däremot glad över överenskommelsen med S.

-För det första slipper vi extraval med risk för att SD får ännu mera makt och inflytande. Det andra är att vi fått till ett väldigt bra förslag till överenskommelse med mycket liberal politik och tydliga tidsangivelser när det här ska ske, säger hon.

Starka reaktioner

M och KD reagerade starkt när Annie Lööf på fredagen tillkännagav att hennes parti planerar att släppa fram Stefan Löfven. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor klargjorde att uppgörelsen innebär Alliansens död.

-Jag tycker att det är synd att de uttryckte sig så drastiskt i går, säger Annie Lööf.

Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal twittrade "Klåpare. Bedragare. Quislingar" tillsammans med en bild på Lööf.

Från Jan Björklunds håll har det dock varit tyst sedan regeringsuppgörelsen blev känd. Men på lördagsmorgonen bröt L-ledaren tystnaden.

"Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden.", skriver Björklund på Twitter.

Även Miljöpartiets partistyrelse träffas i helgen för att ta ställning till uppgörelsen.

På onsdag är det statsministeromröstning.

Johanna Cederblad/TT

Owe Nilsson/TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.