Annons

Anklagade simstjärnan slår ifrån sig

Den dopningsmisstänkte kinesen Sun Yang, trefaldig OS-guldmedaljör i simning, insisterar på att han är oskyldig. I dagens inledande förhör inför idrottens skiljedomstol Cas skyllde han på dopningskontrollanterna.
Simning • Publicerad 15 november 2019
Sun Yang. Arkivbild.
Sun Yang. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

I dag förhörs den kinesiske simmaren Sun Yang av idrottens skiljedomstol Cas. Förhöret hålls inför öppna dörrar på 27-åringens egen begäran. Det är andra gången i historien som ett förhör inför Cas hålls öppet för allmänheten.

Sun Yang anklagas för att ha saboterat ett dopningstest i september i fjol, då han med en hammare ska ha slagit sönder en flaska innehållande hans blodprov. Han friades i januari av internationella simförbundet Fina, men utslaget överklagades till Cas av den Internationella antidopningsbyrån Wada.

Följde inte protokoll

Annons

Under morgonens inledande förhör stod simmaren fortsatt på sig, och lade skulden på dopningskontrollanterna, som han menar inte följde protokoll.

– Om de hade betett sig professionellt och visat sin legitimation så skulle vi inte vara här i dag, sade Sun Yang via översättare.

Den beskrivningen bekräftade Fina i sin friande dom. Wada yrkar samtidigt på en avstängning på två till åtta år för Sun Yang, som tidigare stängdes av 2014 för att ha missat ett dopningsprov.

Dubbla VM-guld

Efter att ha blivit friad av Fina kunde Sun delta på VM i Sydkorea i somras. Där tog han två guld, på 200 och 400 meter fritt, men flera medtävlare protesterade genom att bland annat inte vilja dela prispall med honom.

Totalt under karriären har Sun Yang tagit 11 VM-guld och tre OS-guld.

Cas-förhöret fortsätter under resten av dagen, och Sun Yang ska hålla sitt avslutande anförande klockan 20 i kväll.

Dom i frågan kommer vid ett senare datum.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons