Britterna bombade oljefält

Syrien (TT) Artikeln publicerades

De första brittiska flygangreppen mot IS har genomförts.

Måltavlan – terrororganisationens oljefält, vilket är en naturlig utveckling enligt militärstrategen Stefan Ring.

På torsdagsnatten – bara ett par timmar efter brittiska underhusets godkännande – lyfte de två första brittiska Tornadoplanen från flygbasen i Cypern. Bestyckade med 226 kilo tunga högprecisionsbomber attackerades ett oljefält som kontrollerades av IS.

– Den här attacken var ett rejält slag för Daesh-terroristernas oljetillgångar, kommenterade försvarssekreteraren Michael Fallon för BBC och valde att använda det alternativa namnet för terroristorganisationen IS.

Varken attacken eller målet förvånar Stefan Ring, militärstrategisk analytiker.

– Med utvecklingen och terrorattentatet i Paris kände britterna att man var skyldiga att agera för att stödja den framställan som president Hollande gjort.

– Man har tidigare undvikit att angripa till exempel oljeraffinaderier då det får svåra konsekvenser även för civilsamhället. Nu inser man att det inte går längre utan man måste slå till mot IS:s ekonomiska ramverk.

397 ja

Attacken kom till stånd efter omröstningen i parlamentet där 397 ledamöter i underhuset röstade ja mot 223 nej. Den välkomnades också på bred politisk front från bland annat USA:s president Barack Obama. Brittiska premiärministern David Cameron uttryckte också sin belåtenhet på Twitter: "Jag tror underhuset har fattat rätt beslut för att Storbritannien ska vara säkert", skrev han.

Frågan är nu vad som blir nästa steg i striderna mot Islamiska staten? Stefan Ring ser en möjlighet men med stor risk:

– Det pågår diskussioner i USA:s kongress om att beväpna sunni-klaner i Irak. 2007-08 lyckades man vända Sunni-klanerna mot al-Qaida och den utvecklingen ledde till att al-Qaida i princip utplånades i Irak. Nu resonerar man på samma sätt – enda chansen till framgång är en liknande lösning. Om USA i stället sätter in egna marktrupper uppstår problemet att IS kan använda det i propaganda om "korsfarare" som angriper.

Högt spel

– Samtidigt är det ett högt spel, för hur garanteras att de här vapnen inte hamnar i händerna på IS?

USA:s utrikesminister John Kerry påtalade också vid ett möte i Belgrad att "det här kriget kommer inte att kunna vinnas enbart via luften".

Från svenskt håll diskuteras också stöd. Stefan Ring påpekar att det blir spekulationer men en svensk inblandning med flygvapen är högst otänkbar:

– Det är väldigt långsökt att regeringen väljer ett sådant alternativ. Vi behöver resurserna hemma då flygvapnet är hårt ansträngt på grund av säkerhetsläget i Östersjön.

TT: Vad är då närmaste alternativet?

– Två stycken möjligheter, avlastning av franska förband i Mali. Det andra att vi ytterligare förstärker utbildningsstödet till kurderna i Irak.

Mekaniker arbetar med ett brittiskt Tornadoplan efter attacken mot Syrien. Planen lyfte från den brittiska basen nära Limassol, Cypern, efter att brittiska underhuset sagt ja till ett angrepp.

Pavlos Vrionides/TT/AP