Annons

Bolsonaro kräver ursäkt av Macron

Brasilien tackade nej till ett erbjudande från G7-länderna om ekonomiskt stöd till släckningsarbetet av bränderna i Amazonas.
Nu öppnar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att diskutera stödet. Men bara om den franske presidenten Emmanuel Macron ber om ursäkt.
Brasilien • Publicerad 27 augusti 2019
Onyx Lorenzoni och Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Onyx Lorenzoni och Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Spänningarna har ökat mellan Frankrike och Brasilien efter att Macron lyfte Amazonasbränderna i ett inlägg på Twitter, där han skrev att bränderna är en internationell kris och borde ges högsta prioritet på G7-mötet i Biarritz, som avslutades i måndags.

Bolsonaro har anklagat Macron för att ha en "kolonial mentalitet" och har även gått till personliga påhopp genom att förolämpa Macrons fru Brigitte Macron på sociala medier.

Annons

– Jag känner en stor vänskap och respekt gentemot det brasilianska folket men jag hoppas att de mycket snart får en president som vet hur man uppför sig, sade Macron när han frågades om saken på en pressträff.

"Ta tillbaka förolämpningar"

G7-ländernas ledare beslutade i franska Biarritz att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas.

– Vi uppskattar erbjudandet, men de resurserna behövs kanske mer i Europa för att hjälpa skogarna där, säger Onyx Lorenzoni, president Jair Bolsonaros stabschef.

Men på tisdagen öppnade Bolsonaro för att diskutera stödet från G7-länderna, men bara om ett villkor uppfylls.

– Herr Macron måste ta tillbaka förolämpningarna mot mig, sade Jair Bolsonaro.

Bolsonaro har tackat ja till ett erbjudande om stöd från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, uppgav den brasilianske presidenten på Twitter under helgen.

Hotar avtal

Konflikten mellan Macron och Bolsonaro har skapat oro för att handelsavtalet med de så kallade Mercosur-länderna, där Brasilien ingår, kan komma att hotas.

Skogsbränderna som härjar i Amazonas är de mest omfattande sedan 2013 och har ödelagt en yta på nästan en miljon hektar. Närmare 80 000 bränder har registrerats runt om Brasilien i år. Efter omfattande kritik mot regeringens passivitet beslutade presidenten i fredags att sätta in militären i kampen mot bränderna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons