Annons

Brandorsaker oroar i Grekland

Minst 79 människor, bland dem många barn, har omkommit i den omfattande brandkatastrof som drabbat Grekland. Den nya dödssiffran överstiger den från 2007, då 77 människor dog i skogsbränder med centrum på ön Evia.
Myndigheterna utreder om bränderna kan vara anlagda.
Grekland • Publicerad 25 juli 2018
Staden Mati har drabbats hårt av bränderna i Grekland.
Staden Mati har drabbats hårt av bränderna i Grekland.Foto: Thanassis Stavrakis

Den höjda dödssiffran innebär att det är en av de dödligaste skogsbränderna i Greklands historia.

Räddningstjänsten fortsätter sitt sökarbete och tar emot ytterligare samtal från människor vars närstående saknas. Bilvrak och brandskadade byggnader letas igenom bit för bit. Totalt har flera hundra byggnader, framför allt i staden Mati, härjats av bränderna. Regeringen har ännu inte meddelat hur många personer som saknas.

Annons

Det finns farhågor om att bränderna kan ha startats av kriminella som var ute efter att plundra övergivna hem.

– Jag är väldigt oroad över att bränderna startade samtidigt, säger premiärminister Alexis Tsipras.

Alla räddningsresurser har mobiliserats för att bekämpa elden, enligt premiärministern, som utlyst tre dagars landssorg.

Inrikesminister Panos Skourletis säger att första prioritet är att släcka en eld som härjar i Kineta, fem mil från Aten.

Många i de branddrabbade områdena några mil öster om Aten har räddats med båtar från stränder, dit de flytt undan lågorna. Andra har hittats döda i sina hem eller i sina bilar, och 26 döda har hittats i en restaurang vid havet.

Vindar på runt 28 meter per sekund i orten Mati gjorde att elden spred sig snabbt.

– Mati finns inte längre, konstaterar närliggande staden Rafinas borgmästare Evangelos Bournous.

Han säger att 82 människor vårdades på sjukhus under tisdagskvällen, och att mer än 1 000 byggnader och 300 bilar skadats i branden.

Flera länder skickar hjälp för att Grekland ska kunna få kontroll på bränderna.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker twittrar att EU "inte kommer att hålla igen när det gäller ansträngningar för att hjälpa Grekland och det grekiska folket".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons