Annons

Bouppteckningen efter Ingvar Kamprad klar

Ingvar Kamprad gick bort i slutet av januari i år. I dagarna blev bouppteckningen efter honom klar. Hans tillgångar värderades vid bortgången till drygt 1,2 miljarder kronor.
Älmhult • Publicerad 2 oktober 2018
Ingvar Kamprads tillgångar värderades vid hans bortgång till 1,2 miljarder kronor.
Ingvar Kamprads tillgångar värderades vid hans bortgång till 1,2 miljarder kronor.Foto: Paul Madej

Den 28 januari dog Ingvar Kamprad 91 år gammal. Nu berättar Sydsvenskan att bouppteckningen i dagarna blivit klar.

Ofta blev möbelgiganten från Elmtaryd och Älmhult irriterad när han genom åren beskrevs som en av världens rikaste personer. Något han inte själv såg sig som då han gett bort sitt möbelföretag till en stiftelse. Och bouppteckningen visar att Ingvar Kamprad inte hade något ägande i Ikea.

Annons

– Ingvar gav bort Ikea 1982 för att ”säkra bolaget evigt liv”, som han beskrev det. Han hade mer än tillräckligt med pengar för att kunna betala det lilla han behövde och ville sörja för att ingen kunde börsnotera eller tappa Ikea på pengar, säger Per Heggenes, vd för Ikea Foundation och tidigare talesperson för Ingvar Kamprad till Sydsvenskan.

År 2011 grundades Familjen Kamprads stiftelse genom en donation från familjen och Inter Ikea, som äger rättigheterna till Ikeas varumärke. Genom arvet får stiftelsen nu ett tillskott på 600 miljoner.

Vid Ingvar Kamprads bortgång värderades hans tillgångar till 1,2 miljarder kronor, därav konst till ett värde av drygt sex miljoner kronor.

Gården Bölsö, där Ingvar Kamprad levde sina sista år, ägdes av Ikano och hyrdes ut till honom.

Marie FranssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons